Харчим средно по 1100 лв. за лятна почивка

beach2

Тази година българите планират да изхарчат средно 1100 лв. за лятната си почивка, или с 25% повече от година по-рано, когато предвиденият за тази цел бюджет възлизаше на 882 лв. За сметка на това, обаче, тази година едва 68% от гражданите на страната възнамеряват да отидат на ваканция през лятото, докато през 2012 г. те са били с 19% повече. Това показват резултатите на проучване на Visa Европа, осъществено сред жителите на десетте най-големи града в България.

Най-много средства планират да отделят гражданите на Варна и София – съответно 1 200 лв. и 1 180 лв. На дъното на класацията са жителите на Шумен, чийто предварителен бюджет е в рамките на 550 лв.

Разликата в бюджетите на хората от различните части на страната отчасти произтича от дестинациите, които анкетираните избират за ваканцията си. Жителите на големите градове много по-често залагат на почивки извън България, за които са им нужни близо два пъти повече средства, отколкото за отдих у нас – 1 570 лв. спрямо 850 лв. Близо 25% от летуващите софиянци например ще отмарят както в България, така и в чужбина, спрямо 12% от жителите на по-малките градове, заявили намерение да почиват. Цели 68% от хората, които планират отпуск, признават, че надхвърлят предварително определения бюджет, независимо от предпочетената дестинация.

През 2013 г. близо три четвърти (73%) от хората, планиращи почивка, избират да прекарат цялата  си ваканция в България. Тези, които са избрали да почиват както у нас, така и в чужбина, са 18%, а българите, които предвиждат да прекарат целия си летен отпуск в чужбина, са едва 9%.

Традиционно, най-голям дял от анкетираните планират да прекарат лятната си ваканция на море – 85% от тези, които ще изберат родни градове и курорти, и 84% от онези, които ще почиват в чужбина. Най-предпочитаните български летни дестинации са Варна (9%), Созопол (7%), Несебър (5%), Поморие (5%), Албена (5%) и Китен (5%). Летовниците, които ще излязат извън границите на страната, ще заложат най-вече на Гърция (39%), Турция (28%) и Испания (13%). Сред екзотичните дестинации се откроява Тайланд с 3% от почиващите, които ще пътуват в чужбина.

За да покрият разходите за лятната си почивка, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 1/5 от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.

При заплащане на основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта - дебитна или кредитна, с 3 процентни пункта повече от 2012 г. Малко повече от една четвърт от планиращите почивка (26%) ще закупят част от аксесоарите за летния си отпуск или туристическия пакет за почивката онлайн. За да заплатят дължимите суми, 50% от тях ще използват своята дебитна, кредитна или предплатена карта, показва още изследването

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.