Ученици ще развиват бизнес умения в „умна” класна стая

SmartClassroom_Students

Първата „смарт” класна стая у нас отвори врати в столичното 23-то СОУ „Жолио Кюри”. Проектът, който  представлява цялостно дигитализиране на учебния процес – в това число хардуерна и софтуерна платформа, учебен материал, начин на преподаване и комуникация, е осъществен по съвместна инициатива на Samsung и Junior Achievement България.

Класната стя разполога с 26 работни места, оборудвани с таблети Samsung Galaxy Note 10.1, ултрамодерна сензорна е –дъска, телевизор и лаптоп. Дигитализирано е учебно съдържание по предприемачество за ученици от 10 до 12 клас. Съдържанието е базирано на програмите „Учебна кампания” и „Умения за успех” на Junior Achievement България, които се прилагат в училища в цялата страна. То ще даде възможност на учениците да усъвършенстват своите умения за създаване и управление на собствен учебен бизнес, придобивайки знания за това как функционира икономиката, да развият умения за лидерство, работа в екип, бизнес планиране и др.

По думите на изпълнителния директор на Samsung България Крис Чънг, който присъства на официалното откриване на иновативната класна стая, 75% от информацията при обучения се усвоява с помощта на различни интерактивни методи. Той цитира статистика на IDC, според която чрез аудиовизуални средства се възприема около 20% от учебния материал, а на лекциите се падат само 5%.

В образованието никой  не може да направи нещо сам, трябва да се работи в екип. Нека да спрем ваденето на скелети от гардероба, това е вредно за образователната система. В нея има хиляди прекрасни деца, за които непрекъснато се твърди, че са неграмотни. Нека не обобщаваме, за да не обиждаме собствените си деца и учители.”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея, реализираният проект показва най-важното в образованието–последователност, устойчивост и съвместна работа.

 

Автор:  Кристина Николова

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.