Условията за започване на бизнес у нас се влошават

4

България се нареди на 66-та позиция в класацията Doing Business 2013 на Световната банка, като за предходната година страната беше на 64-то място. През тази година обаче в класацията участват 2 страни повече – 185 при 183 година по-рано. Начело на класацията за седма поредна година се нарежда Сингапур, а шампион по подобряване на условията за правене на бизнес през 2012 г. е Полша.

От общо 10 критерия на бизнес средата, най-зле у нас се развива този за започване на бизнес, където страната пада с 9 позиции от 48-мо на 57-мо място. С 8 пункта по-зле се представяме и при плащането на данъци – от 83-то на 91-во място, като негативно развитие се наблюдава и при издаването на разрешения за строителство и достъпа до електричество. Лек ръст е регистриран единствено при обявяването в несъстоятелност, трансграничната търговия и прилагането на договори.

Според индикаторите на изследването, най-добре се развива бизнес средата в региона Източна Европа и Централна Азия, измествайки Източна Азия и Тихоокеанския регион от второто място на най-благоприятните за правене на бизнес географски региони.

Друг ключов извод от класацията е, че в следствие от сложните финансови и икономически условия, европейските страни са положили усилия да облекчат условията за развиване на частен бизнес. Така например, Гърция е една от 10 държави с най-голям скок в изследването, нареждайки се на 78-ма позиция.

Полша, която през 2013 г. заема 55-то място в класацията на Световната банка, е успяла да въведе важни регулаторни реформи, улеснявайки регистрирането на собственост, плащането на данъци, прилагането на договорните отношения и обявяването в несъстоятелност.

Начело на класацията след Сингапур се нареждат Хонк Конг, Китай, Нова Зеландия, САЩ и Дания. За първи път в топ 10 на държавите с най-благоприятна среда за правене на бизнес през тази година влезе и Грузия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.