С 6.6% нараства износа ни за ЕС през първите 7 месеца на годината

salary

От януари до юли 2013 г. износът на български стоки за ЕС е нараснал с 6.6% спрямо същия период на миналата година, достигайки обем в размер на 14.7 млрд. лева, показват данните на НСИ. През юли 2013 г. износът за ЕС се увеличава със 7.9% спрямо същия месец на 2012 г. и е на стойност 2.4 млрд. лв.

Основно изнасяме  България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция.

Вносът на България от европейските страни нараства с 1% за първите седем месеца, като възлиза на 17.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Най-голям ръст на износа през периода януари-юли 2013 г. е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (28.5%) и  „Химични вещества и продукти” (24.0%) (табл. 4 от приложението). Най-голям спад (15.6%) се  наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (11.4%) е отчетено в сектор „Мазнини,  масла и восъци от животински и растителен произход”, а най-голямо намаление (4.7%) е регистрирано в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.