„София Комерс – Заложни къщи” АД ще издаде нови привилегировани акции

акции

Дружеството „София Комерс – Заложни къщи” АД планира да издаде нови привилегировани акции, след като предстои през тази година компанията да изплати последния дивидент по старите. Съобщението стана ясно от поканата за свикване на общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 16.02.2016 г.

Съветът на директорите на компанията е провел заседание на 6 януари 2016 г. и на него е взето решението за издаване на нови привилегировани акции, както за свикването на общото събрание на акционерите.

Акционерите ще трябва да вземат решение дали „София Комерс – Заложни къщи” АД ще издаде до 5 млн. нови привилегировани безналични акции с номинална стойност 1 лв. всяка, като новите книжа ще бъдат записани извън регулиран пазар при условията на първично публично предлагане, след като проспектът бъде одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН).

Съветът на директорите на „София Комерс – Заложни къщи” АД ще определи окончателните параметри на емисията. Това включва брой на привилегировани акции, които ще се предложат посредством публичното предлагане, минималния брой акции, при който публичното предлагане ще се счете за успешно, емисионната стойност на новите акции и началната, и крайната дата за предлагането.

През 2005 г. „София Комерс – Заложни къщи” АД издаде първата си емисия привилегировани акции в размер на 400 хил. По тях дружеството плаща гарантиран дивидент вече 10 години. Освен това от печалбата за 2014 г. компанията изплати по 0.75 лв. брутен дивидент на акция, а от печалбата за 2015 г. дружеството следва да раздаде последния дивидент от привилегировани акции, който се очаква също да бъде от 0.75 лв. на акция.

Съветът на директорите на „София Комерс – Заложни къщи” АД смята да отправи от името на дружеството едно или повече търгови предложения към акционерите, като те ще са в размер на общо до 2 млн. лв. и ще се проведат в рамките на 24 месеца след вписването на протокола от предстоящото общо събрание на акционерите в Търговския регистър.
Ако КФН одобри проспекта и се стигне до издаването на привилегировани акции, „София Комерс – Заложни къщи” АД ще трябва да промени и устава си, като в сегашния устав изрично е описан размерът на гарантирания дивидент по привилегированите ценни книжа.

В петък имаше сделки с обикновените акции на „София Комерс – Заложни къщи” АД на цена от 4 лв. за брой. Това е и най-ниската цена на акциите на дружеството за година назад, като за периода те са поевтинели с 33.33%. Пазарната капитализация на дружеството е 8 млн. лв. Последната сделка с привилегированите книжа на компанията е от 14 януари и на ниво 4.47 лв. за брой.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.