Руската VTB Capital стъпва в България, наддава за БТК заедно с КТБ

vtb_capital_en-converted

Базираната в Лондон инвестиционна банка VTB Capital, която е част от втората по големина руска банка ВТБ, отваря свой клон в България, стана ясно на пресконференция на 1 март. Финансовата институция, която през миналата година стана мажоритарен собственик на „Булгартабак”, вече е подала уведомление до БНБ за извършване дейност в България, като ще се ползва от притежанието на единен европейски банков паспорт без да има нужда от лиценз. Начело на софийския клон на VTB Capital застава бившия финансов министър от управлението на НДСВ Милен Велчев.

Отварянето на дъщерна компания в България е част от стратегията на руския банков гигант за засилване на позициите й в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в  Лондон, Хонг Конг, Сингапур, Дубай, Ню Йорк, Виена и Киев.

„Ще се радвам, ако инвестираме няколкостотин милиона евро през следващите години в различни проекти в България, Румъния, Сърбия  и Гърция директно като банка или чрез подкрепа за нашите клиенти”, коментира изпълнителният директор на международния бизнес на VTB Capital Атанас Бостанджиев. По думите му, в целия регион съществуват добри перспективи за инвестиции областта на енергетиката, транспорта, телекомуникации и земеделието.

„Интересуваме се от приватизационни сделки, планирани в България, Сърбия и Румъния, заяви Бостанджиев, цитиран от Reuters. Плановете на групата включват приватизацията на товарните железници в Румъния, както и изкупуването на дялове от държавни банки в Сърбия, Словения и Хърватия.

Междувременно, слуховете, че VTB Capital  има интерес към покупката на дял от бившия държавен телеком БТК (с търговско име Виваком), се потвърдиха. Както Reuters съобщи, дружеството е подало съвместна оферта с Корпоративна търговска банка (КТБ) пред Morgan Stanley, която е наета да уреди сделката по преструктурирането на дълга на компанията.

„Ние имаме интерес към Виваком като финансов инвеститор. Подали сме предварителна оферта и активно участваме в процеса, управляван от Morgan Stanley”, обясни Бостанджиев. Той допълни, че интересът на VTB Capital   не е задължително насочен към директното управление на КТБ, а по-скоро към участие в процеса от името на клиентите на дружеството. Запитан за размера на дяла, който компанията възнамерява да придобие, той отвърна, че стремежът е към мажоритарно участие  или поне към  поне такъв, който би имал блокираща квота сред гласовете на акционерите.

Както в. Капитал вече писа, момента са подадени три оферти за БТК.  Едната от българо-руското партньорство, втора подкрепена от бившия собственик на телекома Тор Бьорголфсон заедно с гръцкия инвеститор Панос Германос и трета от европейската инвестиционна компания Pamplona. За момента информацията за последните две не е потвърдена от официален източник. Най-големият турски мобилен оператор Turkcell все още оценява евентуалната си инвестиция във Vivacom. От компанията засега не са подали оферта и отхвърлиха изтеклата в Bloomberg информация, че възнамеряват да предложат 1.4 млрд. долара за покупката на БТК.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.