Производствените цени през юни се понижават

business_3

Производствените цени се понижават през юли както на месечна, така и на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През месец юни цените се запазиха на равнището от предходния месец.

В добивната промишленост е отчетено най-значимо повишение на цените, но общата тенденция при тях е негативна от 2011 година насам. Данните за производствените цени дават ориентир за равнището на инфлация. Спадът през юли не позволява да се правят оптимистични прогнози за скорошно излизане на индекса на потребителските цени над нулата.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2014 г. е с 0.1% под равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост (с 3.3%), и в преработващата промишленост (с 0.3%), докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 1.3%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец е отчетено при производството на основни метали (с 1.9%), на лекарствени вещества и продукти (с 0.7%) и на напитки (с 0.6%), а намаление е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 0.4%), при производството на хранителни продукти, на изделия от други неметални минерални суровини и на метални изделия, без машини и оборудване (с по 0.2%).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2014г. се е понижил с 0.6% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените са паднали в добивната промишленост (с 2.6%), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 2.4%). В преработващата промишленост е регистрирано увеличение с 0.5%.

Нарастване на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2013г. е отчетено при производството на тютюневи изделия (със 7.6%), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 5.3%) и на хартия, картон и изделия от хартия и картон (с 3.5%). Намаление на цените националната статистика е отчела при производството на хранителни продукти (с 4.2%), на химични продукти (с 3.3%) и на превозни средства, без автомобили (с 2.1%).

Общият индекс на цените на производител през юли 2014г., който се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, е нараснал с 0.2% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост (с 2.6%) и в преработващата промишленост (с 0.6%). Понижение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 1.2%).

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали (с 3%), на лекарствени вещества и продукти (с 0.8%) и на напитки (с 0.6%), а намаление е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 0.4%) и при производството на изделия от други неметални минерални суровини (с 0.3%).

Общият индекс на цените на производител през юли 2014г. се е понижил с 0.4% в сравнение със същия месец на 2013 година.

В преработващата промишленост е регистрирано нарастване с 0.5% на годишна база. По-съществено увеличение се наблюдава при производството на тютюневи изделия (с 4.7%), на облекло (с 2.7%) и на напитки (с 2.6%). Спад на цените е регистриран при производството на хранителни продукти (с 4%), на химични продукти (с 1.8%), и на лекарствени вещества и продукти (с 0.7%).

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.