Очаква се намаляване на рекордно ниските лихви в еврозоната

economic-1

Намаляване на рекордно ниските лихви в еврозоната и нови стимули за икономиката в еврозоната очакват инвеститорите през идната седмица. В четвъртък управителният съвет на Европейската централна банка се очаква да обяви мерките с цел подсилване на икономиките в 19-те страни от валутния съюз,

80% от икономистите, участвали в допитване на Блумбърг, очакват следващата седмица да бъде обявено нова програма за изкупуване на активи. Количествените улеснения, станали известни като програмата „Драги“, бяха прекратени в края на миналата година, след като чрез тях се наляха 2,6 трилиона евро в икономиките на страните от еврозоната, пише econ.bg.

Инфлацията обаче остава много под целевото ниво - близо до два процента, а Брекзит и търговската война допълнително увеличават заплахата от рецесия.

Също така има очакване за намаляване на депозитната лихва до минус 0,5 на сто при минус 0,4 на сто. Мнозина банкери, особено в Германия, обаче са категорично против подобна стъпка.

Заседанието на Европейската централна банка е в четвъртък, а източници от Франкфурт, цитирани от Ройтерс, коментират, че със сигурност Марио Драги ще остави място за допълнителни мерки на Кристин Лагард. Тя ще наседи италианеца на поста гуверньор на ЕЦБ в началото на ноември, а Марио Драги ще остане в историята като гуверньорът, който обеща да спаси еврото „на всяка цена“ заради срива му при финансовата криза и който никога не увеличи лихвите.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.