Нова програма ще инвестира в дейности в подкрепа на цифровизацията

Maria-Gabriel-EP

Регионите са сърцето на Европейския съюз. Те са най-близо до гражданите и бизнеса. А цифровизацията и свързаността имат огромен потенциал да създадат нови възможности за развитие, правейки процесите по-бързи и ефективни, като създават по-интелигентни продукти и услуги за хората и бизнеса". Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на областния форум във Враца "Цифровизацията-възможност за растеж на област Враца" по покана на областния управител Малина Николова и кмета на община Враца Калин Каменов.

Комисарят наблегна на целта за изграждане на цифрови иновационни хъбове във всеки регион, включително Враца, които ще бъдат ключови за осигуряването на достъп до най-новите цифрови технологии за предприемачите и обществените администрации на регионално ниво.

Новата самостоятелна програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9.2 милиарда евро, която се създава по нейно предложение, ще инвестира в създаването на хъбове с цел всяка компания или обществена организация на местно равнище да получи подкрепа за внедряване на цифрови технологии. По програмата са предвидени и инвестиции в придобиване на високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, модерна администрация.

Мария Габриел подчерта, че цифровизацията не може да бъде успешна и да работи за хората, ако те не бъдат подкрепени за придобиването на необходимите умения. Тя насърчи училищата от област Враца да се включат активно в Европейската седмица на програмирането, която се провежда всяка година през октомври. Прикани също студентите да използват шанса да натрупат опит в чужда технологична компания чрез схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност". Освен това комисарят информира, че за развитие на основни цифрови умения ще има финансиране и в рамките на Европейския социален фонд чрез ваучери за обучения.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.