Наближава крайният срок малките фирми да сменят касовите си апарати

Mastercard_Biometric_Card_Bulgaria_image2

 Фирмите, които не да регистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Националната агенция за приходите.

Крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите е 30 юни.

Чрез новите касови бележки потребителите също вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП.
Мобилното приложение на НАП може да се изтегли безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Над 210 000 касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути.

До 29 юни пък, онлайн търговците, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента са декларирани над 12 000. Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.