Малък кредит за закърпване на семейния бюджет - най-популярен у нас

cash

Най-често българинът търси кредит до 3000 лева кредит в интернет с цел покриване на текущи нужди и плащания. През ноември средният кредитен рейтинг на българите е добър – 448 от общо 750 пункта, което отговаря на лимити от 35 000 евро за ипотечен кредит, 4 000 евро за потребителски кредити и 750 евро за лимит по кредитна карта. Това показва проучване на консултантската компания Credit Point, осъществено сред 8000 човека, според което от всички анкетирани с доход под 1000 лв., 29.3% са с лош кредитен рейтинг, 48.7% - с добър, 16.6% са с много добър и 5.4% са с отличен.

Основната причини за лош кредитен рейтинг е високата задлъжнялост, която е проблем за над 43% от българите със среден доход под 1000 лв. Като други проблеми се очертават много ниските доходи и лошата кредитна история.

Според оценката на експертите, хората с по-нсики доходи са доста по-смели в решението си да теглят кредити и да задлъжняват. Причината е, че се налага да разчитат на заем, за да правят по-големи разходи. От друга страна прекаляването с кредити пък поставя личните им финанси под сериозно изпитание и най-малкото сътресение в доходите им може да доведе до дългосрочни и сериозни финансови затруднения.

''Неправилното планиране при тегленето на кредити може сериозно да застраши семейния бюджет в бъдеще'', коментира Тихомир Тошев, управител на КредитПойнт и КредитЦентър. ''По-високата задлъжнялост може и да не ви превърне в лош платец, но със сигурност се отразява на качеството на живота, който водите'', обяснява още той.

Друга интересна тенденция е масовото търсене на суми до 3000 лева с цел запълване на дупки в семейния бюджет. Като основни причини за искането на малък кредит хората изтъкват натрупани задължения към ютилити компании, покриване на заеми от приятели и роднини, рефинансиране на изтеглени бързи или стокови кредити, необходимост от належаща покупка на нещо за дома, осигуряване на средства за изкарване на зимата и др.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.