Износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60%

export-import

Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за 2018г. и достига 24.9 млн. щ. д. Това заяви заместник – министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Българо-саудитски бизнес форум в София. В събитието, което се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ участие взеха представители на над 80 компании от двете страни от секторите информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделска промишленост, както и туристическият сектор.

Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият заместник-министър се срещна с ръководителя на делегацията д-р Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество по линия на инвестициите и на засилване на търговията.

Двамата се обединиха, че целта на тези форуми е увеличаване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. щатски долара, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото сътрудничество.

Лилия Иванова подчерта, че са стартирани преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни, като се очаква тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката.

По думите й данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. „Нашето законодателство предвижда и редица насърчителни мерки за инвеститори, а стратегическото географско местоположение на България ни прави основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия“, допълни тя..

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.