„Загорка” откри първия си зелен склад у нас

Zeleniat-sklad-na-Zagorka

В присъствието на представители на бизнеса, държавната и местна и власт и дипломати в четвъртък бе открит новият склад за готова продукция в Пивоварна Загорка. Складът на  „Загорка АД“ е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM, което го прави първата зелена индустриална сграда в страната.

Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на HEINEKEN в цял свят, която притежава такъв зелен склад. По време на церемонията представители на BREEAMвръчиха на ръководството официалният сертификат, който покрива най-високото ниво – BREEAM 2009: Europe Commercial – Industrial, Excellent.

Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система – BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа. При изграждането на склада са приложени редица иновативни зелени решения, събщават от комопанията.

За максимално използване на естествена дневна светлина, зеленият склад е конструиран така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система “Solar Tube”, която „пренася“ дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на зеления склад са базирани на LED технология.

Освен всички тези иновации, в склада е интегрирана система за събиране и оползотворяване на дъждовна вода, която се използва в сервизните помещения в офисите и за хигиенизиране на складовата част. Около складовите помещения са засадени „зелени стени“ от растение вид „птиче грозде“ за улавяне на прах.

Изграждането на складовата база започна в края на 2011 и приключи година по-късно, след което започна процесът по сертифициране. Площта на новия зелен склад за готова продукция е близо 3 000 кв.м., а стойността на инвестицията възлиза на над 2 милиона лева.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.