Жените с компютърно образование стават учители, а не ИТ инженери

womanpc

Жените представляват 41% от дипломиращите се със специалност „Информатика” в България, но те по-често стават учители, отколкото програмисти във високотехнологични компании. По данни на изследване на БАН, 80% от преподавателите по информатика са жени, докато ИТ инженерите от женски пол са под 30%. Това води както до разлика в заплащането, така и до ограничаване на перспективите за кариерно развитие на жените в сектора на технологиите. Изследването беше представено на кръгла маса, организирана от новосъздадения Български център на жените в технологиите.

„Ние нямаме за цел да създаваме женска организация, а организация, която ще позволи стимулирането на още един сегмент в подкрепа на развитието на българската икономика”, посочи председателят на Българския център на жените в технологиите Саша Безуханова, директор "Публична администрация за развиващи се пазари" в  Hewlett-Packard. По думите й, главната цел на центъра, учреден от дами на водещи позиции в ИТ сектора, изявени жени-учени и HR и комуникационни експерти, е повишаването на конкурентоспособността на технологичната индустрия у нас чрез увеличаване на броя на жените, намиращи професионална реализация в сектора. „Убедена съм, че дейността ни ще е от полза за развитие на женското предприемачество, квалификации и научен принос в областта на ИКТ в България и вярвам, че опитът ни ще провокира добри инициативи и в Европа”, каза още Безуханова.

Новата организация е част от Европейската платформа на жените в технологиите, работеща под егидата на зам.-председателя на ЕК и комисар по дигиталната политика Нели Круз. България е 18-тата страна в ЕС, в която се създава контактна точка на международната платформа, обясни нейният председател Ева Фабри. Тя увери участниците в кръглата маса, че предстои публично изслушване в Европейския парламент, на което Европейският платформа на жените в технологиите ще настоява целите за по-добра реализация на жените в сферата на технологиите официално да влезе в предстоящата стратегия на ЕС за периода 2014-2020 г.

Български център на жените в технологиите ще работи в различни направления във всички нива на развитие на кадрите в сектора – от училищна и студентска възраст до млади специалисти и наложени професионалисти. Стимулиране на по-голямо участие на жените във високотехнологично производство чрез образование, даващо конкурентни умения и квалификации, подготовка на следващата генерация млади учени, по-голямо участие на жените в лидерството в ИКТ, насърчаване на жените предприемачи – това са част от насоките, върху които ще се фокусира новата организация в партньорство с всички заинтересовани страни.

България – над средното за ЕС ниво на равенство между мъжете и жените

Според проучване на директора на Института по социология към БАН Румяна Стоилова, базирано още на данни от Евростат и McKinsey, делът на българските жени с професия в областта на инженерството и технологиите, е 34.3%, като за ЕС средното равнище е 35%. В същото време обаче, над 50% от заминаващите се с научни изследвания у нас са жени, което е много над средното за ЕС ниво от 33%. У нас са и най-малките различия при заплащането между половете, особено в областта на инженерните и природните науки. Сред лидерите сме и по дял на жените на позиция пряк ръководител или на лидерски постове в големите компании и държавата, но все още не можем да се мерим със страни като Финландия, например.

Трябва обаче да се отбележи, че макар и различията в заплащането у нас, особено в нефеминизираните професии, да са по-малки, отколкото в Европа, трябва да се има предвид, че в България доходите като цяло са значително по-ниски, уточни Стоилова.

Тя подчерта още, че съществуват сериозни бариери пред семейните жени в ИТ фирмите - те трудно могат да синхронизират работното си време с това на детските градини (особено работейки с партньори в различни часови пояси), като често им се налага да участват в квалификационни курсове в свободното време. Именно тези фактори често ги отказват от кариерното развитие в полза на грижата за семейството, поради което трябва да се мисли в посока на по-благоприятни за семейните жени фирмени политики, категорична е Румяна Стоилова.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.