ЕБВР ще консултира безплатно малки и средни компании

business-deal-noosa-accountants

Български малки и средни компании могат да получат безвъзмездно консултации за това как да намерят партньор, как да изработят маркетингова стратегия, как да изградят IT инфраструктура, как да направят енергиен или финансов одит как да изберат решения за енергийна ефективност. Това е възможно чрез програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За година от началото на работата си в България Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси вече 19 проекта са получили консултации, а други 14 се подготвят за одобрение, съобщи ръководителят на програмата в ЕБВР Мирослав Стоянов.

Програмата подкрепя на малките и средните предприятия, които желаят да получат консултантска помощ за устойчив растеж. Стойността на безвъзмездната помощ, договорена по програмата за първите 19 проекта, е 177 806 евро, а общата стойност на проектите за компаниите е 260 442 евро.

От всички одобрени и финансирани проекти 13 са от София, а 6 от страната. Стоянов подчерта, че занапред проектите от всички региони ще бъдат по-широко представени.

В рамките на програмата целта е поне 70 български фирми да получат достъп до съвременни, местни и международни консултантски услуги в широк кръг от области като стратегия, търговия и насърчаване

на износа, финансовото управление, ефективност на ресурсите и маркетинга.

По програмата могат да кандидатстват български фирми с оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и с по-малко от 250 служители. Първата стъпка е да бъдат оценени нуждите на компанията и възможностите й за растеж. След това екипът на програмата помага на предприемачите при намиране на специализиран консултант или международен експерт, който може да предложи необходимата експертиза. Програмата също така предлага възможност за обучения на бизнеса и консултантите, които да ги екипират с необходимите умения за да достигнат нови върхове.

Средното време за одобрение на проекта е един месец след първата среща, а безвъзмездната помощ се отпуска в рамките на месец след приключването му.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.