Бюджет 2020 предвижда увеличение на заплати

EU-Budget

Рано е да се говори кои ще са приоритетите в Бюджет 2020, но със сигурност в него влизат планираните 10% скок на заплатите в държавната администрация, както и двойното повишаване на учителските заплати. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в Министерския съвет, след края на заседанието, в отговор на въпроса кои са приоритетите за догодина.

"Това са двете сигурни неща, срокът е до края на този месец, на финалната права сме, предстоят разговори с колегите министри", коментира пред медиите Горанов.

Той съобщи още, че за месец септември е налице превишение на разходите със 150 млн. лв., което от своя страна увеличава разходите за деветте месеца на годината. Те възлизат на малко над 1,2 млрд. лв, информира Дарик.

"Но голяма част от инвестиционните разходи са струпани в края на годината, така че очакваме бюджетът да не ни изненада в отрицателен аспект и горе-долу се движим в рамката на актуализацията му", разясни министърът на финансите.

На заседанието си в сряда Министерският съвет одобри увеличение с 500 лева на заплатите на преподавателите, които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“ и желаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Въпросните учители ще получават и допълнителни средства за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите преподаватели за същия период. Това реши днес Министерският съвет.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация „учител“ за всеки един от учебните предмети - математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ освен специалисти със степен „магистър“.

 

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.