България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година

european-flags-611170-m

Процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен, независимо от икономическите щети от коронавируса. Според Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка, България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година.

Коментарът на Панета пред френския вестник Le Mondе сигнализира, че

"Хърватия и България предприеха смели мерки", отбелязва Панета, цитиран от Bloomberg и economynews. - "Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината", добавя той.

Панета уточни, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочи, че "първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни".

Хърватия този месец отстрани една от пречките по пътя към членството в еврозоната, след като ЕЦБ заяви, че петте ѝ най-големи банки не са изправени пред капиталов недостиг.

В своя доклад за конвергенцията, публикуван миналата седмица, ЕЦБ отбеляза, че коронавирусната криза поставя предизвикателства за инфлацията и публичните финанси в двете страни.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.