България и Аржентина могат да си сътрудничат в производството на храни, земеделие, информационни технологии

сделка

България и Аржентина могат да си сътрудничат в производството на храни, в земеделието, минното дело, енергетиката и информационните технологии. Това стана ясно след срещата между президента Росен Плевнелиев с аржентинския си колега Маурисио Макри на среща в Буенос Айрес.

„Ще има делегации от България към Аржентина в сфери, които днес набелязахме като приоритетни. Производство на храни и земеделие, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг. И четвъртата сфера е външнополитическа дейност. Уговорихме се, че президентът Макри, с много широко представителна бизнес делегация ще посети България през следващата година“, посочи Плевнелиев,цитиран от БНР.

Макри има намерение да прави реформи и да възстанови аржентинската икономика. Част от мерките са свързани с увеличаване на аржентинския износ, който може да минава през засилване на интереса на бизнеса на латиноамериканската държава към България.

Страната ни търси засилване на икономическото сътрудничество с Аржентина, посочи президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Маурисио Макри. По думите на държавния ни глава Аржентина гледа на България като на партньор за достъп до пазарите в Югоизточна Европа.

„Една сериозна част от разговорите, които проведох, бяха насочени по темата Европейски съюз-МЕРКОСУР (най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка – бел.ред.). България ще помогне на Бразилия и Аржентина, което се цени много високо като поет политически ангажимент, за да може Европейският съюз да приоритизира финализирането на преговорите по подписване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и МЕРКОСУР“.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.