Дигитализацията на малкия и среден бизнес - колко важен е контролът на разходите

Дигитализацията на малкия и среден бизнес - колко важен е контролът на разходите

На 30 ноември 2021 г. се състоя уебинар на тема "Дигитализацията на малък и среден бизнес - двигател на управлението на финансите и контрола на разходите", организиран от списание Enterprise.

Официални партньори на събитието са разработчикът на софтуерни продукти за автоматизация на бизнес процеси Contro и технологичната компания за мобилни разплащания Settle.

Събитието се проведе с подкрепата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Владимир Минев, директор на Дирекция "Интернационализация на МСП" в ИАНМСП, представи националната стратегия за малки и средни предприятия на Агенцията до 2027 г. и нейните приоритети и цели.

Дигитализацията на МСП е една от шестте области на въздействие, включени в стратегията - предприемачество, достъп до пазари, достъп до финансиране, дигитализация, бизнес среда, околна среда, посочи той.

По думите му е важно МСП в България да осъзнаят важността на информационни технологии, за да увеличат печалбите си. МСП да участват активно в обучения, свързани с дигиталните технологии, за да повишават квалификацията на служителите си.

Владимир Минев подчерта, че България е държавата в ЕС с най-слабо прилагане на цифровите технологии в бизнеса, според индекса DESI.

Той препоръча бизнесът да прегледа процесите си, да търси повтарящи се модели, да идентифицира области, в които се въвежда една и съща информация повече от веднъж, за да идентифицира областите за дигитална трансформация.

Дигиталната трансформация е пътуване, а не еднократна покупка, посочва той и посъветва да не се разчита на остарели технологии, до не се инвестира в неизпитани решения и да не се игнорират информационните технологии като част от бизнеса.

Крум Алексиев, директор Управление "Корпоративни клиенти" в Уникредит Булбанк, представи прогноза за динамика на БВП на България и макроикономическата рамка на страната в условията на здравна криза, скок на цените на горивата и електричеството и политическа блокада.

Той представи и моделът на обслужване на банката и възможностите за бизнеса.

Йордан Карабинов, управляващ съдружник в Contro, говори за дигитализацията на контрола и изпълнението на разходите, като представи практичното решение на компанията заедно с Велизар Димитров, финансов директор на хотел Новотел, потребители на решението.

Софтуерът елиминира хартията, дава реална информация в реално време, за да се взимат адекватни управленски решения, коментира Йордан Карабинов.

Велизар Димитров посочи, че хотелът е предприел пътуването към дигитализацията преди 7 години. Процесите, които контролираме с тази програма, са одобрението на всеки разход по отдели и пера, етапите по договорите, контрол на разходите по тях. Така взимаме обосновани и навременни решения, посочи той.

Софтуерното решение се ползва и като архив, защото не се разпечатват документи, допълни той.

Двамата демонстрираха възможностите на решението в различни ситуации.

Детелина Момчева, Acting Country head, Settle Bulgaria, говори за иновациите и тенденциите при методите за разплащане. Тя представи данни, според които 4,4 млрд. потребители по света ще използват мобилно приложение за разплащане до 2025 г. спрямо 2,6 млрд. през 2020 г.; 3 трлн. долара е прогнозният обем на глобалния пазар на мобилни разплащания до 2024 г.; 68% от европейците имат мобилен портфейл; 39% от потребителите биха използвали повече мобилни разплащания, ако търговците ги предлагат.

През 2020 г. използването на мобилни портфейли при плащане във физически магазини достига 26%, посочи още тя. 44,5% от потребителите избират мобилно плащане при онлайн пазаруване.

Близо една трета от българите отказват да пазаруват в обекти, в които се плаща само в брой, допълни още Детелина Момчева.

Мобилните плащания гарантират сигурност, плащане от разстояние, позволяват различни източници на финансиране, не налагат ограничения за банка или мобилен оператор.

Settle изгражда екосистема, чрез която потребителят получава и изпраща пари мигновено, има достъп до списък с бизнеси и оферти в приложението, ползва чат с други потребители, плаща от всяка налична карта, прехвърля пари към всяка налична банкова сметка.

Със Settle бизнесите приемат плащания от всяка локация, достигат до по-голям брой потребители, приемат поръчки за вземане на място или доставка, интегрират решения.

Oфициални партньори: Contro и Settle Bulgaria

Стратегически партньори: ИАНМСП, БСК, БТПП

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.