Създават се допълнителни гаранции за опазване на националното културно наследство

800px-SvetiGeorgi.Kyustendil.3

Министерският съвет предложи законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, свързани с въвеждане на евродиректива, целяща връщане на паметници на културата, които са незаконно изнесени от територията на държава-членка. Чрез тях процедурата по връщане обхваща всички движими културни ценности – национално богатство, както и такива, които са част от обществени или други колекции, или собственост на регистрирани вероизповедания.

Проектът предвижда изменение и в частта, свързана с промяна в изискванията за притежаване на минимална образователно-квалификационна степен за лица, кандидатстващи за получаване на разрешение за теренно археологично проучване.

Предлага се лица, които притежават образователно-квалификационна степен магистър по археология или археометрия, след придобитата бакалавърска степен по археология, да имат право да кандидатстват за получаване на разрешение. Целта на изменението е само специалисти, притежаващи необходимата квалификация и образование да кандидатстват и получават разрешение за теренно проучване, което ще окаже пряко влияние върху процесите по опазване на културното наследство в странат, се казва в съобщение на правитеслвената пресслужба.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.