Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 24, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земя у нас, ще отпаднат

Ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земя у нас, ще отпаднат
Miglena Ivanova

Заради опасност от задълбочаване на европейска наказателна процедура и глоби управляващите се отказват от ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земеделски земи у нас.

Предложени са промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като промените са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 13 август.

Предвижда се да отпадне спорният член 3в, в който се регламентира 5 години уседналост за чуждестранни физически и юридически лица, които искат да купуват земеделски земи в България.

Мярката беше приета през 2014 г. по предложение на БСП. Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето на промените, но то беше отхвърлено от парламента.

Две години по-късно – през 2016 г., Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, защото ограниченията противоречат на един от основните принципи на Европейския съюз – за свободното движение на капитали.

От мотивите на вносителите на промените става ясно, че процедурата все още е на етап мотивирано становище, като България е поела ангажимент да отстрани несъответствието с европейското законодателство. В противен случай Комисията може да заведе дело в Съда на ЕС и да ни се наложи глоба в размер на 839 хил. лева еднократно и ежедневна сума, която да се плаща до приемането на промени в законодателството.

 

Добави коментар