Потребителите използват и инсталират по-малко мобилни приложения

Потребителите използват и инсталират по-малко мобилни приложения

Близо 98% от потребителите на смартфони (255,8 милиона души) ще използват приложения тази година.

Въпреки че всички основни категории приложения ще продължат да трупат потребители, а 11 ще надхвърлят 100 милиона потребители всяко, средният потребител ще изтегля и редовно ще отваря по-малко приложения, тъй като ограничава ползването само на любими приложения във всяка категория, според Insider Intelligence.

Повечето нови потребители на приложения са нови потребители на смартфони. Приблизително 4 милиона нови потребители на приложения за смартфони всяка година са всъщност потребители с допълнителни смартфони, а не потребители, които досега не са ползвали приложения.

Въпреки че като цяло всяка година се появяват все повече нови приложения, потребителите използват и инсталират все по-малко приложения. Те освен това правят и по-малко проучвания за инсталиране на приложения.

През 2023 г. средният потребител на смартфон ще инсталира 18,5 приложения, което е с 2,5 приложения по-малко от 2020 г., посочва Insider Intelligence.

Потребителите също така отварят по-малко приложения, защото могат да правят повече неща с други приложения. Моделите на супер приложения, въведени от азиатските WeChat, AliPay и Grab, придобиха популярност като шлюзове с пълно обслужване към интернет на пазари с по-слабо развита финансова и широколентова инфраструктура.

На Запад проблемът е обратен: твърде много приложения. Някои приложения, особено финансови, се опитват да консолидират функции и това може да допринесе за понижаването на броя приложения, теглени и използвани от средностатистическия потребител.

Общо 15 от 17 категории приложения ще изпреварят органичния растеж на новите потребители на приложения. Между 2023 г. и 2026 г. броят на потребителите на приложения за смартфони ще нараства с общ годишен темп от 1,54%.

Повечето категории приложения ще растат по-бързо от това, като само игрите и социалните медии ще изостанат. Това означава, че средностатистическият потребител на смартфон леко ще увеличи броя на категориите приложения, които използва редовно.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.