Първият по рода си център в Източна Европа за компютърни науки и изкуствен интелект беше открит в България

Първият по рода си център в Източна Европа за компютърни науки и изкуствен интелект беше открит в България

Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери, начело със SiteGround, правят безпрецедентна инвестиция в първия по рода си център в Източна Европа, наречен INSAIT (институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии).

INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети, съобщава economy.bg.

INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски", а световно известни учени от САЩ, Израел, и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години. Водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева - Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services с близо 7 милиона лева.

Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround, един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Мисията на INSAIT е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации, а така също и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на страната.

"Целта е страната ни да се утвърди като водеща дестинация за развитие на научноизследователската и образователна дейност в тази сфера, а също така - да върнем обратно в България най-талантливите ни умове. Когато частният сектор и държавата работят заедно, резултатът е конкурентоспособност на световно ниво. INSAIT е успех за България с хоризонт да бъде успех за Европа и за света", подчерта при откриването премиерът Кирил Петков.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.