Meta спира междуплатформените чатове в Instagram и Messenger

Meta спира междуплатформените чатове в Instagram и Messenger

От средата на декември услугите за съобщения на Instagram и Facebook вече няма да бъдат кръстосано съвместими, според съобщения на поддръжката на Meta, компанията майка на двете платформи.

Това означава, че се прекратяват междуплатформените чатове и съществуващите разговори между услугите ще преминат в режим само за четене, пише The Verge.

Говорител на Meta потвърждава промяната пред медията.

Функционалността се прекратява малко повече от три години след стартирането ѝ през 2020 г., пояснява изданието. Тогава ръководителят на Instagram Адам Мосери коментира, че промяната ще позволи на Meta да работи по-ефективно, като изгради функции за съобщения и ги разпространи във всички свои продукти.

Обвързването на услугите обаче би затруднило потенциално отделяне на Facebook, Instagram и WhatsApp, ако Федералната търговска комисия на САЩ поиска такова.

Промяната има връзка и с новите правила на Европейския съюз (ЕС) за цифровите платформи, които изискват определени съвместимости на платформите за изпращане на съобщения.

Meta в момента оспорва решението на Европейската комисия да регулира Messenger като "основна услуга на платформата" съгласно Закона за цифровите пазари. Компанията твърди, че Messenger е функция на Facebook, а не самостоятелна платформа за съобщения.

Не е ясно до каква степен оперативната съвместимост на Messenger със съобщенията на Instagram е повлияла на решението на Брюксел да го третира като основна услуга за конгломерата.

Meta обаче няма да оспорва подобно обозначение за своята услуга за съобщения WhatsApp и има признаци, че вече работи, за да направи услугата оперативно съвместима, както се изисква от новите правила.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.