Компаниите за неврологични устройства привличат рискови инвестиции на напрегнатия медицински пазар

Компаниите за неврологични устройства привличат рискови инвестиции на напрегнатия медицински пазар

Мозъчни импланти и други устройства за лечение на неврологични заболявания се очертават като светла точка на забавящия се пазар за финансиране на стартиращи компании в здравеопазването.

Компании за рисков капитал финансират стартиращи фирми, които правят медицински устройства - алтернативи на лекарствата за мозъчни заболявания, които са трудни за лечение, пише The Wall Street Journal.

Сред тези устройства са интерфейси мозък-компютър, предназначени да възстановят функции, загубени поради заболяване или нараняване. Една такава компания, Neuralink на Илън Мъск, наскоро разкри рисков кръг, в който е набрала 280 млн. долара.

Компаниите, които развиват съществуващ тип лечение с медицински устройства, известно като невромодулация, също привличат инвеститори. През април Saluda Medical си осигури 150 милиона долара за пускане на пазара на терапия за стимулиране на гръбначния мозък за хронична болка. Cognito Therapeutics набра 73 милиона долара през март, за да тества невромодулационна терапия за болестта на Алцхаймер.

Американски и европейски производители на неврологични устройства са набрали 764 милиона долара рисков капитал през първата половина на тази година, според HSBC. Това е най-високата обща сума сред 12-те пазара на медицински устройства, анализирани от банката.

Участието на Мъск привлича интерес към неврологичните устройства, но най-добрите инвеститори вземат решения, основани на стойността на технологията за обществото, казва Маниш Котари, основател и управляващ партньор на рисковата фирма First Spark Ventures.

Тези компании са изправени пред сериозни предизвикателства, като прокарване на пътека към регулаторно одобрение и приемане на пазара. Поддръжниците им казват, че пациентите търсят нови възможности за състояния като хронична болка, които често не се лекуват добре с лекарства.

"Преминаваме към епоха, в която иновациите в невронауките и иновациите извън невронауките позволяват създаването на изцяло ново поколение терапевтични и диагностични технологии", коментира д-р Алекс Морган, партньор в рисковата фирма Khosla Ventures.

Интерфейсите мозък-компютър от Neuralink и конкурента ѝ Synchron могат да помогнат на пациенти, които са загубили използването на ръцете си. Учените преследват тази визия от десетилетия, но напредъкът е бавен. Заради това скептиците са също доста активни.

"През последните 25 години ми е трудно да видя къде се е преместила иглата по начин, значим за заинтересованите страни, особено за пациентите", казва Уасим Малик, управляващ партньор на Iaso Ventures, рискова фирма, фокусирана върху невронауките.

Базираната в Ню Йорк Synchron казва, че лечението ѝ, разлика от по-ранните подходи, не изисква мозъчна операция. Вместо това, имплантът се доставя в мозъка през вена. Системата събира и предава безжично невронни сигнали, за да позволи на пациентите да контролират цифрови устройства, според Synchron.

Компанията през декември набра финансиране в размер на 75 милиона долара от Khosla и други инвеститори.

Терапията на Synchron прави лечението по-малко инвазивно и по-достъпно, тъй като може да се прилага в катетърни лаборатории, казва основателят и главен изпълнителен директор Том Оксли, който е и невролог. Компанията цели да започне клинични проучвания, които биха могли да доведат до одобрение от FDA, в рамките на две години, допълва Оксли.

"Единственият начин да отговорим на скептиците е да проведем клиничните изпитвания и да докажем, че технологията работи и е безопасна", добавя той.

Neuralink през май туитна, че има одобрението на FDA за започване на клинични изпитвания.

Производителите на лекарства също документират известен напредък. Скромната ефикасност на лекарствата обаче стимулира търсенето на алтернативи, казва Хелън Лиан, основател и управляващ партньор на инвеститора в Cognito FoundersX Ventures.

Cognito набира пациенти за клинично изпитване на лечение, което използва гама-честотна светлина и звукова стимулация за запазване на синапсите, или връзките между невроните и бялото вещество.

Saluda Medical получи одобрение от FDA миналата година за устройство, което стимулира гръбначния мозък и блокира хронична болка в тялото и крайниците. Компанията обяснява, че нейната система разчита реакцията на пациента към лечението и автоматично коригира стимулацията, ако е необходимо.

Базираната в Ирландия Neuromod Devices през март спечели одобрение от FDA за невростимулиращо лечение на тинитус. Все още няма одобрени лекарства за шум в ушите, който засяга до 25% от възрастните, според Националния институт по глухота и други комуникационни нарушения.

Системата на Neuromod доставя електрически импулси чрез Bluetooth слушалки. Това намалява вниманието, което мозъкът отделя на шума в ушите.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.