Какво ново и интересно при браузърите?

Какво ново и интересно при браузърите?

Автор: SuperHosting.bg

Скоро не сте се оглеждали за нещо ново или интересно в сферата на браузърите? Не сте само вие.

Може би защото в класацията на топ 5 най-използвани браузъри голяма промяна няма от много години. Но по-интересното са новите им възможности и появилите се нови браузъри (които не успяват да се изкачат в топ 5).

Първите 5 браузъра по използваемост са Chrome, Safari, Firefox, Edge и Opera.

Каква е ползата от това да знам какви браузъри има?

Освен ако не се занимавате с уеб разработка, поддръжка на уеб сайтове или работата ви не изисква дълбоко проучване на информация в интернет, то вероятно още не ви се е наложило да държите отворени по няколко браузъра едновременно.

Ако използвате само един уеб браузър и то от дълго време, и сте доволни от работата с него, напълно нормално е да не ви трябва да си търсите друг. Не е задължително да го сменяте.

Но все пак да знаете какви други уеб браузъри има и какви са техните функционалности е полезно поради няколко причини.

Не всички сайтове и уеб услуги са направени еднакво

Някои сайтове може да не се зареждат оптимално или пък някоя онлайн услуга да е непълнофункционална в определени браузъри.

Например ако използвате услугите на Google (Docs, Sheets...), те ще се зареждат и работят най-пълноценно в браузъра Chrome.

Ако все пак се налага по някаква причина да използвате Google услугите в друг браузър, например имате два акаунта в Google или просто не искате да виждате иконката на профила ви вдясно в адресната лента, може да използвате браузъра Brave. (Тъй като ядрото и на двата браузъра се базира на една технология, ще можете да използвате и Chrome разширения в Brave).

По същия начин Microsoft Edge има естествена интеграция с услугите на Microsoft като OneNote, Bing и др.

Въпросите за сигурността и поверителността

Все още има разлики в подхода на браузърите относно сигурността и защитата на данните ни, докато браузваме в интернет. Някои са силно фокусирани в разработката на функционалности за защита на данните, докато други са оптимизирани за скорост.

Да използвате само един браузър е удобно и бързо. Ако обаче искате да повишите сигурността на данните ви в онлайн пространството, има един много бърз начин, който можете да приложите веднага. За всичките ви важни сайтове и услуги, в които се логвате, може да използвате отделен браузър, който е фокусиран специално върху защитата на данните ви. Примери за такива браузъри са Brave и Firefox.

Бележка: От гледна точка на сигурността добре е да поддържате браузърите си обновени до последната налична версия.

Постоянно променящите се технологии

Въпреки че в топ 5 най-използвани браузъри от години си стоят едни и същи представители, от време на време се появява по някой нов, който може да предложи нещо ново, интересно или полезно за работата/живота ни онлайн.

Освен новите браузъри, съществуващите също постоянно се обновяват с нови версии и се подобряват.

Най-забележителната новост, която се разпространява във всички браузъри, е изкуственият интелект (AI).

Откриване на алтернативна/нова полезна функционалност (или разширение)

Различните браузъри предлагат различни функционалности, които може да са много полезни според това какво правите в браузъра и интернет.

Например някои браузъри имат вграден VPN, интеграция с комуникационни платформи като WhatsApp, Facebook Messenger и др.

Важно: Внимавайте и не инсталирайте разширения в браузъра, без предварително да сте ги проучили (особено ако не са от официални източници). Добре е да потърсите в Google по името на разширението и да разгледате резултатите. Да, бавно е, досадно е, но въпреки защитите в каталозите (Chrome Webstore, Firefox Extensions...) злонамерените лица намират от време на време начини да качат в тях зловредни разширения.

Въпреки че такива разширения биват премахвани от каталозите в момента, когато бъдат засечени, те може да са били налични известен период. Само един пример за зловредно разширение за Chrome е Qiuck access to Chat GPT (<-линкът е към репорта, не към разширението - то вече е премахнато). Тази Chrome добавка е обещавала бърз достъп до популярния чатбот, но в действителност е отмъквала Facebook акаунта на потребителя, след като бъде инсталирана. Към това разширение е била пусната и платена реклама във Facebook, с кликване върху която жертвите са насочвани към официалния каталог с разширения на Google.

Кои са петте най-използвани браузъра?

В топ 5 позициите на различните класации са следните браузъри: Chrome, Safari, Firefox, Edge и Opera. Повече за браузърите можете да прочетете в блога на SuperHosting.bg.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.