Икономическа благословия или проклятие ще бъде изкуственият интелект? Уроци от историята

Икономическа благословия или проклятие ще бъде изкуственият интелект? Уроци от историята

Ако средновековният напредък с плуга не е измъкнал европейските селяни от бедността, то до голяма степен това се е дължало на факта, че техните владетели са получили богатството, генерирано от новите печалби в продукцията, и са го използвали, за да строят катедрали.

Икономистите казват, че нещо подобно може да се случи с изкуствения интелект (AI), ако навлезе в живота ни по такъв начин, че рекламираните предимства да се ползват от малцина, а не от мнозина, пише Ройтерс.

"Изкуственият интелект има голям потенциал и този потенциал може да тръгне и в двете посоки", коментира професор по глобална икономика и управление в MIT Sloan School of Management. Според него човечеството е на кръстопът.

Поддръжниците на AI прогнозират скок в производителността, който ще генерира богатство и ще подобри жизнения стандарт.

Консултантската компания McKinsey през юни изчисли, че технологията може да добави между 14 трилиона и 22 трилиона долара стойност годишно - горното число е приблизително текущия размер на икономиката на САЩ.

Някои технооптимисти отиват по-далеч, като предполагат, че заедно с роботите AI е технологията, която най-накрая ще освободи човечеството от обикновените задачи и ще го потопи в живот на повече креативност и свободно време.

Съществуват обаче и притеснения за въздействието на технологията върху поминъка, вкл. потенциала ѝ да унищожи работни места във всички сектори от икономиката. Станахме свидетели например на безпрецедентна стачка на сценаристи и актьори в Холивуд, които се опасяват, че ще бъдат заменени от AI.

Подобни опасения не са неоснователни. Историята показва, че икономическото въздействие на технологичния напредък като цяло е несигурно, неравностойно и понякога направо зловредно.

Книга, публикувана тази година от Джонсън и колегата му икономист от Масачузетския технологичен институт Дарон Ацемоглу, изследва хилядолетната технология - от плуга до автоматизираните павилиони за самоконтрол - по отношение на техния успех в създаването на работни места и разпространението на богатство.

Въпреки че въртящата се машина е ключова за автоматизацията на текстилната индустрия през 18-ти век, те откриват, че тя води до по-дълги работни часове при по-тежки условия. Механичните пречистватели на памук пък са улеснили разширяването на робството през 19-ти век в американския юг.

Историята на интернет също е сложна. Мрежата създаде много нови работни позиции, въпреки че голяма част от генерираното богатство отиде при шепа милиардери. Увеличаването на производителността, за което някога интернет беше възхваляван, е силно ограничено в много икономики.

Данни, събрани от френската банка Natixis, предполагат, че това се дължи на факта, че дори една толкова разпространена технология като интернет не се разпространи в много от икономическите сектори. Много от работните места, които мрежата създаде, са нискоквалифицирани, особено по веригата на доставки и в онлайн търговията.

В заключение банката посочва, че трябва да сме предпазливи при оценката на ефектите на изкуствения интелект върху производителността на труда.

В една глобализирана икономика има други причини да се съмняваме дали потенциалните ползи от изкуствения интелект ще се усетят равномерно. От една страна, съществува рискът от "състезание към дъното", тъй като правителствата се конкурират за инвестиции в изкуствен интелект в условията на слаба регулация. От друга страна, бариерите пред привличането на тези инвестиции може да са толкова високи, че по-бедните страни да изостанат.

"Трябва да имате правилната инфраструктура - огромен изчислителен капацитет", казва Стефано Скарпета, директор по заетостта, труда и социалните въпроси в базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Оказва се, че иновациите са лесната част. По-трудно е те да започнат да работят за всички и тук се намесва политиката.

За Джонсън от Масачузетския технологичен институт изграждането на железниците в Англия през 19-ти век в момент на бързи демократични реформи позволява на тези постижения да се ползват от по-широкото общество, било то чрез по-бърз транспорт на прясна храна или за развлекателни пътувания.

Подобни демократични придобивки на други места помогнаха на милиони да се наслаждават на плодовете на технологичния напредък през 20-ти век. Джонсън твърди, че това е започнало да се променя с агресивния акционерен капитализъм, който беляза последните четири десетилетия.

Според него автоматизираното самоконтролиране е пример за това. Хранителните стоки не поевтиняват, животът на купувачите не се трансформира и не се създават нови задачи - само печалба от намаляването на разходите за труд.

Работнически групи, които са загубили голяма част от влиянието, което са имали преди 80-те години на миналия век, идентифицират изкуствения интелект като потенциална заплаха за правата на работниците, както и за заетостта, например ако няма човешки контрол върху управляваните от изкуствен интелект решения за наемане и освобождаване на хора.

Мери Тауърс, служител по политиката за трудовите права в Британския конгрес на профсъюзите, цитира колко е важно синдикатите "да имат законови права за консултиране, да имат способността колективно да се договарят относно технологиите на работа".

Това е само един от няколкото фактора, които ще помогнат да се определи как AI оформя нашия икономически живот - от антитръстовите политики, които гарантират здравословна конкуренция между доставчиците на AI, до обучението на работната сила.

Проучване на ОИСР сред около 5300 работници, публикувано през юли, предполага, че изкуственият интелект може да е от полза за удовлетворението от работата, здравето и заплатите, но също така се вижда, че представлява риск за неприкосновеността на личния живот, засилва предразсъдъците на работното място и подтиква хората към претоварване.

"Въпросът е дали изкуственият интелект ще изостри съществуващите неравенства, или всъщност може да ни помогне да изградим нещо по-справедливо", заключава Джонсън.

Ако искате да научите повече за приложението на изкуствения интелект в бизнеса и маркетинга, AI Marketing Masterclass е обучението, което трябва да посетите! Ще научите как да създавате комплексни заявки към изкуствен интелект, така че да подобрите ефективността. Вижте повече на сайта на обучението!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.