ЕС постигна споразумение за правилата за регулиране използването на изкуствен интелект

ЕС постигна споразумение за правилата за регулиране използването на изкуствен интелект

Съветът на Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП) са постигнали споразумение за правилата за регулиране на използването на изкуствения интелект след преговори, продължили три дни. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон определи този ден като "исторически".

Законопроектът е предложен от Европейската комисия (ЕК) през април 2021 г. Той предвижда системите за изкуствен интелект да бъдат категоризирани в различни рискови групи и колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно негово приложение, толкова повече изисквания да има за него, съобщава БНР.

Според споразумението по новите правила основополагащите модели за изкуствен интелект трябва да отговарят на задълженията за прозрачност, преди да бъдат пуснати на пазара. Това включва и изготвяне на техническа документация, съответствие със законите на ЕС за авторското право и разпространяване на подробно обобщение за съдържанието, използвано при обучението на изкуствения интелект.

В законодателството е заложено, че правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места само в случаи, когато става дума за издирване на жертви на определени престъпления, за превенция на истински, настоящи или прогнозирани заплахи, като терористични атаки, или за издирване на хора, заподозрени за сериозни престъпления.

Споразумението забранява манипулиране на когнитивното поведение, нецелевото събиране на лицеви изображения от интернет или от охранителни камери, а също и системите за социално оценяване или за биометрична категоризация с цел намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност.

Потребителите ще имат правото да подават оплаквания и да получават подробни обяснения, докато за нарушителите на разпоредбите ще има глоби от 7,5 милиона евро до 35 милиона евро.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила в началото на следващата година, след като двете страни го ратифицират официално. То ще започне да се прилага две години след това.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.