ЕК е разкрила специална Служба за изкуствен интелект

ЕК е разкрила специална Служба за изкуствен интелект

Европейската комисия (ЕК) е разкрила Служба за изкуствен интелект, съобщават от пресцентъра на институцията.

Службата ще работи за бъдещото разработване, внедряване и използване на изкуствения интелект по начин, който насърчава обществените и икономическите ползи и иновациите и ограничава рисковете, посочва се в съобщението на Комисията.

Службата ще играе ключова роля в прилагането на Законодателния акт за изкуствения интелект - първият в първия в света всеобхватен закон в тази област, който влиза в сила в края на юли 2024 г.

Новата институция също така ще работи за насърчаване на научните изследвания и иновациите в областта на надеждния изкуствен интелект и позиционирането на Европейския съюз (ЕС) като лидер в международните дискусии, свързани с развитието на технологията.

Службата за изкуствения интелект ще координира изготвянето на кодекси за поведение, ще провежда изпитания и оценки на модели за изкуствен интелект, както и ще налага санкции при необходимост.

Службата се състои от звена за регулиране, безопасност, високи постижения и за иновации и в нея ще работят 140 служители. Първото ѝ заседание се очаква да се проведе до края на юни 2024 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.