Българският стартъп Swipe.bg дава нов живот на смартфоните

Българският стартъп Swipe.bg дава нов живот на смартфоните

Близо 57% от българите биха купили телефон втора употреба, но само ако е инспектиран и качеството му е гарантирано. Като условия, при които биха избрали употребявано устройство пред ново, респондентите посочват още: ако мога да си позволя по-нов модел телефон според моя бюджет (34.09%), ако външният вид е изряден и неразличим от нов (35.45%), ако получа поне 1 година гаранция (27.42%).

Като предпочитана марка 41% са посочили Samsung, а бюджетът за покупка на телефон най-често е до 300 лв.

От друга страна се оказва, че българските потребители сменят телефона си на повече от две години, а стария съхраняват в шкафа. За близо 54% от тях е без значение как и къде ще продадат стария си телефон, ако получат търсената цена, а най-определящи за продажбата са получаване на най-добра цена (47%) и бързо и сигурно изплащане на сумата (33%).

Това показва онлайн проучване на Swipe.bg, първата българска платформа за покупка и продажба на мобилни телефони втора употреба. To e проведено в периода 3-31 януари 2022 г. сред 1847 респонденти от цялата страна с различен демографски профил.

Проучването е публикувано в популярната платформа Broshura.bg. Целта на проучването е да разбере какви са нагласите на българските потребители към second-hand пазара за технологии, и по-специално смартфоните, заради налагащите се вече нови световни тенденции и иновации в онлайн търговията.

Данните сочат, че така наречената повторна или обратната търговия става все по-популярна в световен мащаб и ще добива още по-голяма популярност в бъдеще. Платформи за покупка и продажба на употребявани телефони и техника набират скорост в цял свят, включително ОАЕ, Франция, Румъния, Испания и т.н. В периода 2016-2020 г. продажбите на такъв тип смартфони са нараснали с 26% годишен темп в Северна Америка.

В Испания прогнозите за продажби на телефони втора ръка за 2022 г. са с 50% по-високи от тези за 2021 г. Фpaнция дори пoдгoтвя cтимyли зa пoтpeбитeлитe, зa дa ограничи ĸyпyвaването на нoви ycтpoйcтвa, a вмecтo тoвa дa избиpaт yпoтpeбявaни, нaмaлявайки вpeдния eфeĸт въpxy oĸoлнaтa cpeдa.

Тук се позиционира и българската следа, иновативната и единствена за нашия пазар платформа за покупка и продажба на смартфони втора употреба - Swipe.bg. Тя е основана от добре познатите в бизнес средите у нас лица, с богат мениджърски и предприемачески опит - Михаил Димитров (работил в най-голямата в света платформа за обяви OLX), Огнян Попов (предприемач, основател и изпълнителен директор на Offerista Group Bulgaria, Broshura.bg) и Никола Павлов (съосновател и бивш технически и оперативен директор в Grabo.bg). Идеята привлича и инвеститори като Витоша Венчърс да повярват в платформата и нейния успех на българския пазар.

"Не можехме да повярваме колко трудно и ангажиращо е да продадеш или закупиш мобилен телефон през 2021 г. Публикуване в уеб сайтове, социални мрежи, изнервящи телефонни разговори и съобщения, непрестанни преговори за цената - изключително дълъг и мъчителен процес. Много от българските потребители са имали и следните лоши преживявания: изгодният телефон, който си купи от интернет, се оказа краден или с неотстраними повреди. Вярвайки, че трябва да има по-смислен начин, стартирахме Swipe.bg като проект за изграждане на по-добър и сигурен пазар за покупка и продажба на качествени мобилни устройства. Същевременно подпомагаме и намаляването въглеродния отпечатък.", коментират основателите относно раждането на идеята.

Чрез платформата Swipe.bg те се надяват да решат два потенциални проблема, които излизат наяве от гореспоменатото проучване сред потребителите. Първият е на тези 50%, които съхраняват телефона си в шкафа и така той постепенно губи стойността си, като изкупуват мобилните им телефони и превеждат парите директно по сметката им в рамките на 24 часа без излишни такси. Вторият проблем на 57% от респондентите, които биха купили телефон втора употреба, но при определени условия, решават като предлагат разнообразие от проверени телефони на приемлива цена с 1 година гаранция, безплатна доставка и опция за изплащане.

Избирайки употребявано устройство, освен, че получават по-ниска цена, клиентите на платформата намаляват и екологичния отпечатък. Рециклирането или повторното използване на мобилни телефони въздейства положително на околната среда, като спестява енергия, опазва природните ресурси и подпомага така наречената кръгова икономика.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.