Анализът на данни в облака - гъвкав инструмент за развитието на бизнеса

Анализът на данни в облака - гъвкав инструмент за развитието на бизнеса

Данните сами по себе си не могат да бъдат полезни без анализ и вливане на информацията от него в практиката.

Желанието данните да работят за бизнеса доведе до бум в облачните анализи. Въпреки че сравнително малка част от разходите за ИТ в момента са насочени към облака - приблизително 6%, според IDC, през 2020 г., импулсът все повече се разпространява, пише Forbes.

Популярността на обединяването на данни и облак се проявява например в стремителното издигане на Snowflake в класацията за популярност на бази данни на DB-Engines, от номер 170 през ноември 2016 г. до номер 11 през януари 2023 г. Част от успеха на Snowflake се свежда изцяло до производителността, скалируемостта, разделяне на съхранението и изчисленията и др.

Нови бази данни продължават да се развиват в облака и тенденцията дава заявка да преобърне света на данните в близко бъдеще.

Облак през цялото време

Облакът решава много проблеми, но не всички. В области, свързани с усъвършенствани приложения, управлявани от данни, облакът е незаменим.

Когато са включени усъвършенствани ИТ услуги (AI, дълбоки анализи, масивно мащабиране, квантови изчисления и т.н.), публичните облаци обикновено са по-икономични.

Дори в затруднено икономическо време грешният начин да се мисли за облака е през тясната леща на разходите. Еластичната инфраструктура създава гъвкавост при осмислянето на данните. Такава инфраструктура са базирани в облака инструменти за анализ.

Все повече компании осъзнават това и търсят базирана на облак база данни, хранилище за данни или система за машинно обучение/изкуствен интелект.

Демократизиране на данните

Друга причина за успеха на облака е простотата. Облакът, разбира се, по своята същност не е по-удобен за потребителя, но много облачни системи наблягат на SaaS подхода, който дава предимство на потребителското изживяване.

Ако предприятията искат наистина да демократизират данните и да дадат достъп до данни на повече служители, те ще трябва да научат служителите как ефективно да използват базирани на облак инструменти за изследване на базирани на облак данни.

Облакът позволява също така на системите за машинно обучение да поемат част от тежкото натоварване. Комбинирането на анализи в реално време, оперативни и вградени анализи - това, което някои наричат translytics, HTAP или разширени бази данни за трансакции, сега позволява анализи, управлявани от данни от приложения.

Това не означава, че машините мислят вместо нас, а по-скоро, че премахват недиференцираното тежко обработване на данни, натоварващите изчисления, а потребителят остава да разбере и осмисли получената информация за бизнеса.

Всичко това не се управлява изцяло от облака, но е абсолютно подобрено и ускорено от облака. Данните никога не са били по-важни, а достъпът до тях и тяхното разбиране никога не е било по-лесно благодарение на облачните изчисления.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.