Българска фирма придобива BauMax

baumax-1

Българска фирма става собствени на веригата строителни хипермаркети BauMax. Комисията за защита на конкуренцията е разрешила продажбата на магазините на дружеството "Хедус", става ясно от решение на антимонополния регулатор. Оттам смятат, че продажбата няма да бъде в разрез със законовите практики и свободния пазар в ЕС и България. 

Според КЗК чрез сделката няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара на строителни стоки и на магазини от типа "направи си сам". В България има голям брой и широко разнообразие от търговски обекти в тази сфера включително и на международните марки като Mr. Bricolage, Praktiker, Bauhaus, обясняват от КЗК.

Почти всички акции на компанията "Хедус" се притежават от "Ей Си Карпет" ЕООД. То пък е собственост на компанията "Налко" АД, която се държи от Пейо Николов, става ясно от анализа на КЗК. Самият Николов е собственик на друга фирма – "Картекс П", която се фокусира в търговията с подови настилки. Компанията е известна на българския пазар под марката CarpetMax. Така двете фирми се очаква да обединят усилията си за продажба на строителни материали и подови настилки у нас, пише iNews.

Чрез фирмата си "Картекс П" Николов е собственик и на магазините "МайСтор" , които са от типа "направи си сам".

От своя страна фирмата "БауМакс България" ЕООД е собственост на австрийската "БауМакс АГ". Българското подразделение на дружеството притежава и фирмата "Инпрокс Бургас" ЕООД, което се занимава с отдаване под наем и търговия с имоти.

В договора за закупуване е предвиден преходен период, в който "Хедус" да придобие самостоятелен контрол върху веригата строителни хипермаркети у нас. От КЗК припомнят, че веригата BauMax има у нас 8 магазина – 2 в София и по един в градовете Стара Загора, Пловдив, Бургас, Плевен, Варна и Русе/. Веригата CarpetMax е собственик на 17 магазина, в градовете София, Варна, Видин, Плевен, Велико Търново, Добрич, Русе Пловдив, Бургас, Монтана, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.

Под марката "МайСтор", функционират два магазина от типа "направи си сам" (DIY) във Видин и Монтана. От решението на КЗК не става ясно какви са пазарните дялове на BauMax и "Хедус" на българския пазар. Няма яснота и каква част от акциите на "Баумакс България" стават собственост на фирмата на Николов.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.