Форум „Киберсигурността в епохата на Индустрия 4.0“ 19.01.2023

Форум „Киберсигурността в епохата на Индустрия 4.0“ 19.01.2023

На 19 януари 2023 г. в хотел DoubleTree by Hilton в Пловдив се проведе форумът "Киберсигурността в епохата на Индустрия 4.0". Организатор на събитието е сп. Enterprise, в партньорство с Diamatix, Acronis и Fortinet.

Събитието беше насочено към производствени компании.

Издателят и управляващ партньор на сп. Enterprise Надя Гогова приветства участниците във форума. По думите ѝ Пловдив е домакин на събитието заради изключително широко застъпения дял на производствените компании в града и региона.

Лекторите на форума дадоха нова перспектива за това какви измерения има киберсигурността през 2023 г. Те представиха най-новите решения и технологии в сферата. В лайтмотив на целия форум се превърнаха думите на Пламен Мандаджиев от Diamatix, който каза, че един бизнес не трябва подхожда с идеята, че ще плаща за киберсигурност, а трябва да гледа на това като на инвестиция в бъдещето си.

Във форума участваха главният изпълнителен директор на Diamatix Сезен Анефи, Иван Дудин и Слав Умленов от Acronis, както и Владимир Харизанов от Fortinet. Именно с презентация от Харизанов стартира и панелната част на форума. Експертът се фокусира върху предизвикателствата пред бизнеса в контекста на Индустрия 4.0 и все по-широко застъпената свързаност.

Владимир Харизанов представи и опита на Fortinet като един от лидерите на световно ниво в сегмента. По думите му компанията разбира, че хардуерът в производствените мрежи е създаден с експлоатационен период средно между 20 и 30 години и едно от предизвикателствата за Fortinet е да свърже новия софтуер с този хардуер.

Компанията лесно може да бъде определена и като един от най-сериозните двигатели в сферата на иновациите при киберсигурността, тъй като Fortinet имат 1269 глобални патента, както и още над 250 изчакващи заявки. Харизанов заяви още, че "рискът в производствените мрежи е правопропорционален на свързаността", което по думите му значи, че колкото по-свързани са едни системи, толкова по-застрашени от кибератаки са те.

Слав Умленов от Acronis посвети презентацията си на бъдещето на киберзащитата. Заедно с регионалния директор "Продажби" на компанията Иван Дудин потвърдиха до голяма степен думите на колегата им от Fortinet, като обясниха, че практиката показва, че при свързването на IT с OT мрежите (основен компонент от Индустрия 4.0) се появяват и големите проблеми с киберсигурността.

С интересна констатация обобщи ситуацията на пазара Слав Умленов, който каза, че "докато голяма част от нещата в ежедневието и технологиите се опростяват, то в киберсигурността тенденцията е обратна". Въпреки това, един от основните фокуси на Acronis е да направи управлението на тези процеси много по-достъпно. Един от методите, които компанията ползва, е консолидацията на вендорите и интегрирането на всички функционалности в една конзола.

Част от философията на Acronis е да се насочва в посоката, в която клиентите имат нужда. Умленов обясни пред представителите на компаниите в сферата на производството, че комбинациите от различните услуги и функционалности дават близо 99,6 процента catch rate, който в комбинация с възможностите за back-up и disaster recovery могат да дадат най-високата степен на сигурност за един бизнес през 2023 г.

Третият панел разгледа развитието на кибересигурността и представите на бизнеса за нея, като по темата говори експертът на Diamatix Пламен Мандаджиев. Той отличи три основни етапа в развитието на киберсигурността не толкова на технологично ниво, колкото на степен на възприемчивост от икономическите агенти.

Мандаджиев обясни, че "киберсигурността е процес на осъзнаване на нуждата от нея". Той подчерта, че само допреди десетилетие процесът на продажба е бил на принципа "създаване на страх и усещане за уязвимост". Тук експертът повтори и тезата, че защитата от кибератаки не е разход, а инвестиция, и акцентира върху това, че все повече контракти не само в публичния, но и в частния сегмент вече са обвързани именно с инвестиции в повишаване нивото на киберсигурност.

Като сериозен проблем на днешния свят Мандаджиев определи киберпрестъпността като инструмент, който можеш да придобиеш евтино и сравнително бързо, но с потенциал за сериозни щети. Според експертите на Diamatix през 2023 г. киберсигурността вече ще стане ключов елемент от съществуването на всяка организация или бизнес.

Официалната част на форума "Киберсигурността в епохата на Индустрия 4.0" приключи с дискусия, в която участваха всички лектори. Към тях се включи и Николай Божилов от Unimasters Logistic, който даде и перспективата на бизнеса и важността на киберсигурността за всяко дружество, дори и дейността му да не се случва в дигитална среда.

Партньори на събитието: Diamatix, Acronis и Fortinet.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.