Миглена Добрева: 25% от бюджета на ОПИК е планиран за финансови инструменти

DSC0582

Миглена Добрева, експерт в Министерство на икономиката представи инструментите за финансиране по действащата в момента ОП „Конкурентоспособност“, от които бизнесът ще може да се възползва до края на 2015 г.  

Към момента от 5 банки, работещи с инструменти, са дадени кредити за над 300 млн. евро на над 4720 предприятия. Над 60% от финансираните фирми са микропредприятия. Над 200 млн евро кредити са отпуснати за нови инвестиции, каза експерът.

Тя уточни, че за нисколихвени кредити със споделяне на риска участват 7 банки, при които има 85% усвояване.

Г-жа Добрева представи различните действащи фондове за финансиране по ОП „Конкурентоспособност“. Дяловите инструменти – LauncHub и Eleven са финансирали над 150 стартиращи предприятия. Близо 9 млн. евро частни капитали са инвестирани от бизнес ангели, което говори за големия интерес, каза Добрева. Създадени са над 600 работни места.

По NEVEQ - фондът за рисков капитал, има 2 сделки през 2014 г. и 3 сделки, които са пред финансиране през март 2015 г.

При фондовете за съфинансиране – Empower и BlackPeak Capital има 3 сделки от 2015 г. на стойност 3,2 млн. евро.

Прилагането на тези инструменти  изисква различно време, искаше се едно напасване на пазара, наложи се при изпълнението има някои промени. От друга страна е необходима специфична експертиза за предлагането им, по отношение на изискванията за допустимост по оперативните програми. Малкият и среден бизнес проявяваше предпочитания към договорите за безвъзмездна помощ  и трябваше да мине известен период докато се докосне до тях и види резултатите, обясни г-жа Добрева.

Г-жа Добрева представи и новостите по ОПИК, която беше одобрена преди два дн. По нея се предоставят 1,39 млрд евро, 25% от бюджета е планиран за финансови инструменти, те ще бъдат в три приоритени оси. Всеки един управляващ орган трябваше да направи предварителна оценка за прилагането на финансов инструмент. По новата ОПИК има планирани 8 финансови инструменти - за дялов и квазидялов финансов капитал и дългови. Тези инструменти могат да се променят според нуждите на пазара.

До края на годината се очаква да бъдат обявени схеми за технологична модернизация, каза в отговор на въпрос експертът.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.