Първа 100% продажба на дялове на български клон на бивша гръцка банка

credit-agricole-users-experiential

В четвъртък, 14 юни, Crédit Agricole SA обяви подписването на споразумение с притежаваната от нея Емпорики Банк Гърция (близо 95% от дяловете) за покупката на дъщерното дружество Емпорики Банк - България. Тази покупка е предмет на одобрение от Българска Народна Банка. Освен българското дружество на сайт на Емпорики Банк Гърция е обявена продажбата на дяловете на клоновете и в Румъния и Албания.

"Изкупуването на акциите на Емпорики Банк - България от Crédit Agricole е последната стъпка от процеса, разработен от началото на 2009 г. с цел заздравяване на връзките между Crédit Agricole SA и дъщерните дружества от Групата на Емпорики Банк. През последните три години - и като резултат от постепенното си интегриране в Crédit Agricole SA Group - Емпорики Банк-България синхронизира своите процедури и политики за управление на риска и нормативен контрол, стандарти за управление, ИТ системи, а при посочването на своето име изрично подчертаваше принадлежността си към Crédit Agricole" се казва в объщението на главния изпълнителен директор на банката Атанасиос Петропулос.

През последните три години Емпорики Банк - България налагаше чрез рекламата и комуникациите с медиите, че е френска банка, въпреки че голяма част от българските потребители я смятаха за гръцка. Тази стъпка е финалът на това недоразумение, и е от полза за българските клиенти на банката, защото им гарантира сигурност на активите на банкатa. След като процедурата приключи, Емпорики Банк-България ще приеме името Crédit Agricole заедно с търговската марка и лого.

Според Reuters тази стъпка е сигнал, че Credit Agricole се опитва да ограничи щетите от евентуално излизане на Гърция от еврозоната след изборите в неделя. Ако това се случи, французите ще трябва да понесат около 5 млрд. евро загуби.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.