Индустриална зона Божурище привлече нови 5,5 млн. лева инвестиции

Sertifikati-investicii-Bojuriste-Lukarski

Две компании получиха сертификат за инвестиции на официална церемония в Министерство на икономиката. За изграждане на складова база сертификат клас "А" получи „Дриймс транс“ ЕООД, а за изграждане на комплексен логистичен център сертификат за инвестиция клас „Б“ получи „Вак Инвест“ ООД. И двата проекта ще бъдат реализирани в управляваната от държавната „Национална Компанията Индустриални Зони“ ЕАД (НКИЗ) зона в Божурище.

Инвестиционният проект на „Дриймс транс“ ЕООД предвижда осъществяване на услугата складиране и съхраняване на товари. За реализирането на проекта се предвижда да бъде закупен терен в района на с. Гурмазово, общ. Божурище, върху който да бъде изградена база за складиране на товари: закрити складове с площ 2 000 кв. м., открити складове с площ 25 000 кв. м и офис-сграда с площ 500 кв. м. Размерът на сертифицираната инвестиция възлиза на 3 860 000 лева. Инвеститорът ще ползва редица насърчителни мерки по ЗНИ, които включват индивидуално административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

Инвестиционният проект на „ВАК ИНВЕСТ” ООД предвижда изграждане на комплексен логистичен център за складиране и съхраняване на товари в индустриалната зона в Божурище в района на с. Гурмазово. Размерът на сертифицираната инвестиция е 1 606 000 лева. Строителните дейности ще включват изграждането на два броя складови помещения с опция за вътрешно административно тяло във всеки склад и прилежаща инфраструктура. Инвеститорът ще ползва 2 насърчителни мерки по ЗНИ - административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

„С днешните сертификати отличаваме още два проекта в областта на логистиката, които ще се реализират в динамично развиващата се индустриална зона „София-Божурище“. С това затвърждаваме не само позициите на България като благоприятна инвестиционна дестинация в сферата на логистиката, но и ключовата роля на индустриалните зони за привличането на български и чуждестранни инвестиции“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. По негови думи повишеният инвеститорски интерес към страната ни се потвърждава и от броя на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Към средата на тази година, заедно с настоящите инвестиции, броят им достига девет, като общият им размер е 179.5 млн. лв. и предвижда разкриването на общо 2193 нови работни места. Този показател надвишава почти два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти през 2015 г. Три от тези проекти са разположени в Индустриална зона „София-Божурище“.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.