Евромеханизъм за микрофинансиране е предоставил заеми и гаранции за 182 млн. евро

microfinance

Над 20 000 предприемачи вече са получили заеми и гаранции на обща стойност 182 млн. евро по европейския механизъм за микрофинансиране "Прогрес", сочат данни от най-новия доклад на Европейската комисия за прилагането на този финансов инструмент.

Според доклада "Прогрес" е допринесъл значително за създаването на работни места, като е дал възможност за получаване на кредит на безработни или неактивни лица, които са имали трудности да получат заеми от финансови институции. Новият финансов инструмент за микрофинансиране, който трябва да влезе в действие през втората половина на 2014 г. в рамките на Европейската програма за заетост и социални иновации (EaSI), ще се основава на този опит.

Трудностите при достъпа до финансови средства са сред основните пречки пред желаещите да станат предприемачи. Според доклада 60 процента от крайните потребители в момента на кандидатстване са били безработни или неактивни лица, 36 процента са жени, а 5,9 процента - на възраст под 25 години.

Сред получателите на финансова помощ има представители на малцинства, като например на ромските общности във Франция и България. Селското стопанство и търговията остават двата сектора, получаващи най-голяма помощ от "Прогрес" - над половината от всички подпомогнати предприятия са от тези сектори.

Докладът е допълнен от външно проучване, показващо наличието на неудовлетворено търсене на микрокредити в ЕС и необходимостта да се преодолее съществуващият недостиг на европейския пазар на микрофинансиране, оценяван на около 2,7 млрд. евро. Затова Комисията насърчава страните членки да бъдат по-активни в предлагането на национални схеми за финансови инструменти за микрофинансиране, най-вече като използват ресурсите на Европейския социален фонд или на Европейския фонд за регионално развитие.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.