Бизнесът ще разполага с над 500 млн. евро за земеделие през 2016 г.

DSC_7934

През настоящата 2016 година бизнесът ще има на разположение финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на Четвъртата национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България. Сп. Enterprise е медиен партньор на форума. Предвижда се да бъдат отворени две от най-желаните мерки от бизнеса по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това са мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. „Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата“, посочи Танева  и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по ПРСР 2007-2013 г.

Министърът на земеделието съобщи, че по време на тазгодишната кампания по директни плащания, разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедлив.  „Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията.Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание. Отделно и условията по отношение на постоянно затревените площи  за притежаване на съответен брой животински единици, условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения“, уточни Десислава Танева. Тя поясни, че през настоящата кампания екипът на МЗХ ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.

По време на срещата министър Танева отправи апел да бъде учредена  организация на производители, а не всяка седмица да се учредява нова браншова организация. „Най-важно е обединението на земеделската общност , защото това позволява един много по-добър административен капацитет , което е гаранция за намирането на възможните решения, които са най-добри за сектора и за неговия растеж“, категорична бе Танева.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев припомни, че до 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат след това заявени за подпомагане. „Апелът ни е да заявите само тези земи, които ползвате и поддържате в добро състояние“, каза още заместник-министър Грудев. Той подчерта, че вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. бели петна, за които таксата за ползване също трябва да бъде заплатена до 15 февруари.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.