След 50 години населението на България може да намалее до под 5 млн. души

След 50 години населението на България може да намалее до под 5 млн. души

Населението на България може да намалее до малко над 6 млн. души към 2030 г. Към 2035 г. се очаква броят на населението да е намалял до малко над 5,8 млн. души, като към 2075 г. ще падне под 5 млн. души.

Това се вижда от демографската прогноза на Националния статистически институт (НСИ) до 2090 г., публикувана на сайта на институцията.

Посочената прогноза е при хипотеза за конвергентност, т.е. реалистичен вариант, съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз (ЕС) за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки.

При втората хипотеза - при относително ускоряване, т.е. при протичане на демографското развитие при благоприятни социално-икономически процеси в страната, се очаква значително по-бавен спад. Населението ще падне под 6 млн. души през 2035 г. и не се очаква да намалее под 5 млн. души до 2090 г.

Третият вариант - при относително забавяне, при който развитието на населението е прогнозирано при хипотези за неблагоприятни социално-икономически процеси в страната, се предвижда още към 2030 г. населението на България да е под 6 млн. души и до 2090 г. да намалее до под 4,8 млн. души.

Положителен прираст на населението се очаква в областите Сливен и Пловдив, а София град и Варна ще задържат населението без промяна, според реалистичния сценарий.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.