Скоро започва серийно производство на товарни електромобили край Пловдив

Скоро започва серийно производство на товарни електромобили край Пловдив

Серийното производство на товарни електромобили до Пловдив ще стане факт през първото тримесечие на годината. В същото време проекти за 100 милиона лева ще се реализират през 2021 г. в три индустриални зони на "Тракия икономическа зона" - Марица, Раковски и Куклен. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

"Това са производства с висока добавена стойност, високотехнологични производства. Имаме автомобилна индустрия, имаме електрически компоненти и разширяване на логистиката, която продължава да ни води нови заинтересовани страни", посочи той, цитиран от Investor.bg.

Товарните електромобили ще се произвеждат в завода на "Милара Интернешънъл" - компания, специализирана в производството на роботи.

Пламен Панчев информира, че четири български общини вече са договорили покупката на товарни електромобили, водят се и преговори с "Български пощи".

Големи общини като София, Пловдив и Бургас същи са проявили интерес да тестват новите транспортни машини през зимата.

"Ако изпитанията са успешни, през втората половина на годината ще станем свидетели как тези електромобили ще извършват услуги в големите градове на България", убеден е изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона".

Панчев коментира, че се работи по проект за градска логистика, който е продължение на проекта за производство на товарни електромобили. Ще бъде изграден склад в покрайнините на Пловдив, където големите товарни автомобили ще доставят стоки. "След това същите стоки ще бъдат превозвани до търговските обекти в града с новите електромобили", разкри той.

Панчев съобщи, че се предвижда създаването на хъб "Електромобилност". "Имаме вече първият инвеститор и се надяваме, изграждайки добра обслужваща инфраструктура в този нов индустриален проект да реализираме в следващите 1-2 години три високотехнологични производства - електромобили, завод за батерии и завод за автоматизация", изброи в каква посока ще е бъдещото развитие на индустриалния парк в Пловдив.

Панчев обяви, че в момента "Тракия икономическа зона" е в контакт с инвеститор в областта на мехатрониката, който иска да започне производство до няколко месеца и планира влагане на средства от около 80 милиона евро.

Скоро ще стане известно и ново производство на медицинско оборудване, където вложението е на френска компания. Панчев напомни и за иновациите благодарение на центровете по върхови постижения и компетентност между техническите университети на София, Пловдив и Габрово, както и с на Медицинския университет на Пловдив и БАН.

Панчев заяви също, че "Тракия икономическа зона" ще се включи в Плана за възстановяване и устойчивост с проекта си за консорциум за въглеродно неутрални индустриални паркове.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.