Общо 18 инвестиционни проекта с близо 2 хил. нови работни места са постъпили в администрацията за малко над 3 месеца

Общо 18 инвестиционни проекта с близо 2 хил. нови работни места са постъпили в администрацията за малко над 3 месеца

Откакто съм министър на иновациите са постъпили 18 нови проекта за инвестиции за сертифициране за над 1 млрд. лв. и близо 2000 нови работни места. От тях вече сме сертифицирали 9 проекта за близо 1000 работни места в секторите производство, IT, здравеопазване балнеология, складиране и съхраняване на товари.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в отговор на парламентарен въпрос от Румен Гечев относно размера и структурата на преките чуждестранни инвестиции в България и какви мерки са взети от Българската агенция за инвестиции (БАИ), пише economy.bg.

Министър Пулев посочи, че има пълно възстановяване на нивата на преките чуждестранни инвестиции отпреди пандемията. По думите му, по предварителни данни на БНБ, инвестициите са за над 1 млрд. евро. "Само за месец август 2022 г. увеличението на преките чуждестранни инвестиции е три пъти спрямо месец август 2021 г.", подчертава той в отговора си.

"Въпреки галопиращата инфлация и вихрушката от кризи, сложната геополитическа обстановка и войната на около 1000 км. от нашата граница, успяхме да възстановим нивата на инвестициите от преди пандемията", изтъкна Пулев.

По думите му важна е и структурата на тези инвестиции. "Работи се за преодоляване на регионалните дисбаланси, да бъдат насочени към най-нуждаещите се, към Северна България, към индустрии с висока добавена стойност. Ние направихме точно това, благодарение на колегите от Министерския съвет преди няколко седмици променихме Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите и увеличихме тавана на насърчителните мерки за Северна България от 50 на 65%, обяви Пулев.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че има засилен интерес към България не само от традиционни партньори от ЕС, но и от много други стратегически партньори, сред които ОАЕ, Саудитска Арабия, Азербайджан и САЩ в секторите транспорт, логистика, дигитална трансформации, киберсигурност, високи технологии.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.