Google ще инвестира в регионален облачен хъб в Гърция

Google ще инвестира в регионален облачен хъб в Гърция

След Microsoft и Amazon сега и Google ще инвестира в регионален облачен хъб в Гърция, съобщават гръцките медии.

Технологичният гигант обещава да създаде почти 20 хил. работни места в южната ни съседка чрез директни инвестиции и партньорства до 2030 г., съобщава гръцкото онлайн издание Kathimerini, цитирано от money.bg.

"Можем драматично да увеличим и ускорим иновациите и дигиталната трансформация в Гърция", отбелязва Адер Фокс-Мартин, президент на Google Cloud International, цитирана от изданието.

Тя също обяви планове да бъдат създадени два финансирани от Google изследователски центъра за технологична устойчивост и изкуствен интелект в 2 гръцки града, като добавя, че общата инвестиция се очаква да добави 2.2 млрд. евро към гръцката икономика до 2030 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари на Google "за доверието през всичките тези години на криза, която засили присъствието му в страната ни" и подчерта, че растежът на БВП на Гърция сега далеч надхвърля средния. Мицотакис говори за "експлозия на рекордни инвестиции, износа и най-динамично намаляване на безработицата", както и завръщането на млади учени в Гърция.

Мицотакис също приветства решението на Google да създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра, като същевременно каза, че 10 хиляди безработни са повишили уменията си благодарение на сътрудничеството на компанията с министерството на заетостта.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.