БЕХ попада в топ 10 на 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа

БЕХ попада в топ 10 на 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се изкачва до девето място в класацията на 500-те най-големи компании от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвена от компанията за кредитно застраховане "Кофас".

В класацията за 2021 г. дружеството беше на 34-то място, а за 2022 г. - на 15-то място.

Общо 31 български компании са представени в класацията. На 54-то място се нарежда "Аурубис България", на 61-во място е "Лукойл България", на 64-то е "Астра Биоплант", на 81-во е АЕЦ "Козлодуй", а на 97-мо място - Националната електрическа компания (НЕК).

В топ 200 на класацията попадат още "Булгаргаз" на 104-то място, "Еврохолд България" на 123-то място, ТЕЦ "Марица Изток 2" на 139-то място, "МЕТ Енерджи Трейдинг България" на 166-то място, "Билдком" на 190-то място.

Ръст на оборотите, печалбата и работната сила

От проучването става ясно, че 500-те най-големи играчи на пазара в ЦИЕ показват увеличение на оборота, нетната печалба и работната сила. Общият оборот на всички 500 компании се е покачил с 39,8% до 1,1 трилиона евро, а обобщената нетна печалба се е увеличила с почти 46,5% до 54,745 млн. евро.

Експертите посочват, че предизвикателствата пред бизнеса в ЦИЕ първоначално са били свързани с продължаващите трудности в различните сектори, въпреки възстановяването им от последиците от COVID-19. "След това регионът беше засегнат от нахлуването на Русия в Украйна, което доведе както до хуманитарни, така и до икономически кризи. Това резултира в повишаване на разходите, особено по отношение на енергийните суровини, както и до недостиг на производствени компоненти и прекъсване на веригите за доставки", коментира Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Той подчертава, че регионът все пак успява да постигне стабилен ръст на БВП от 4% през 2022 г. (след 6,2% през предходната година), подкрепен от нарастващите запаси и стабилното вътрешно търсене.

Полша е представена със 166 компании в класацията, следвана от Чехия (77), Румъния (60), Унгария (54), България и Словения (с по 31). Оборотът на българските компании в топ 500 на ЦИЕ се е увеличил с 69,9%, а нетната печалба е нараснала с 59,8%. Комуналните и обществени услуги са доминиращият сектор с дял от 32% по отношение на оборота и 39% според броя на дружествата.

Лидерите в класацията

Полската PKN Orlen остава начело, като затвърждава позициите си със 111% увеличение на оборота, сравнено с 52% увеличение през предходната година.

Други компании, като чешката RWE (2-ра), мултинационалната петролна и газова компания MOL Hungary (3-та), унгарската MVM Energetika (4-та), чешката Skoda Auto (5-та), търговската верига Jeronimo Martins Polska (6-та) и полската енергийна компания PGE (7-ма), запазват позициите си спрямо предходните години на класацията. Всички те отбелязват по-висок оборот през 2022 г., а компаниите за търговия с електроенергия като RWE и MVM дори отчитат трицифрен ръст на приходите.

За разлика от тях автомобилният сектор този път е по-слабо представен в топ 10.

Промени в челната тройка

Рязкото покачване на цените на суровините доведе до скок в оборота на дружествата, произвеждащи и търгуващи с енергия. Поради това секторите на комуналните и обществени услуги, както и на минералите, химикалите, петрола, пластмасите и фармацевтиката отбелязват най-голям ръст на оборота през 2022 г. (със, съответно, 64,1% и 60,9%).

Цените на селскостопанските стоки и на различни други производствени фактори също рязко се повишиха.

Секторът на минералите, химикалите, петрола, пластмасите и фармацевтиката отново е водещ в класацията CEE Top 500. Той отбелязва най-голям скок в нетните печалби (+100,5%), тъй като повишаващите се цени на петрола и природния газ предоставиха възможности за генериране на печалба чрез вдигане на маржовете при по-ниска стойност за рафиниране, въпреки продължаващите предизвикателства.

Секторът на комуналните услуги и общественото обслужване се изкачи от четвърта на втора позиция, благодарение на изключителния ръст на приходите (+64,1%). В сравнение с предходната година, този сектор увеличи представителството си в настоящата класация с цели 15 участници, което е най-голямото увеличение сред всички сектори.

Въпреки че автомобилната и транспортната промишленост остава сред водещите сектори, тя е изправена пред предизвикателства, включително намалено търсене поради пандемията и нарушения във веригите за доставки, което води до намаляване на приходите, въпреки известен ръст на оборота и печалбата. Индустрията остава доминираща в четири държави: Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.