Още 41 общини в България получават финансиране от ЕС за изграждане на wifi интернет

internet-advertising-business

Още 41 български общини получават ваучери от Европейския съюз (ЕС) за изграждане на безплатен wifi интернет по инициативата WiFi4EU, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това е трета процедура по инициативата. Общо 227 български общини получават финансиране за изграждане на wifi мрежи в рамките на всички процедури. Това поставя България на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата, подчертават от ведомството.

Общо 86% от общините в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен интернет на обществени места, посочва се още в съобщението.

В този конкурс са подадени 8 318 кандидатури. Бюджетът от 26,7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1 750 общини от целия Ес, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

От България извън инициативата остават 38 общини, като 19 от тях все още не са проявили интерес и не са се регистрирали на портала.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.