S&P Global Ratings запази кредитния рейтинг на България

economy-freedom1

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB/A-2 и остави перспективата по него стабилна, съобщава агенцията.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, посочва се в съобщението.

От доклада се вижда, че от S&P са завишили очакванията си очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки.

Очакваният спад на БВП за 2020 г. е ревизиран на -4,5% спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от месец май. За 2021 г. се очаква растеж от 4%. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства – според прогнози на агенцията около 30 млрд. евро до 2027 г. За безработицата прогнозата е да остане под 6% средно за 2020 г. в сравнение с 4,2% за 2019 г.

Компанията отбелязва, че през петте години преди пандемията растежът на България е стабилен, като достига средно 3,6% в реално изражение, и това не е придружено от макроикономически дисбаланси.

Агенцията подчертава, че страната ни има фискално пространство, защото благоразумните финансови политики през последните години поддържат нетния държавен дълг под 15% от БВП.

S&P отчита и влиянието на присъединяването на България към валутния механизъм ERM II през юли (т.нар. „чакалня“ за еврозоната) и към банковия съюз на Европейския съюз (ЕС).

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.