Нова сесия по Националния иновационен фонд с бюджет 5 млн. лева тръгва през тази година

Бойко-Таков

През тази година ще стартира десета сесия за финансиране на компании по линията на Националния иновационен фонд. Бюджетът ще е 5 млн. лева.

Това съобщи днес д-р Бойко Таков, изпълнителен директор, изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, по време на форума Business & Finance 4.0, „Бизнес финансиране и достъп до капитали“, организиран от сп. Enterprise и портал Moitepari.bg.

Таков припомни, че в момента тече деветата сесия по Иновационния фонд. В рамките и финансиране получиха 24 компании.

Директорът на Агенцията за малките и средни предприятия допълни, че се очаква над 450 фирми да бъдат подкрепени с почти 10 млн. лева с цел повишаване техния капацитет чрез предоставяне на ИКТ услуга. По тази схема ще се предоставят два ваучера – или за 5 хил. лева, или за 20 хил. лева. Средствата ще бъдат предназначени за различни дейности – дигитален маркетинг, киберсигурност, изработка на уебсайтове и т.н.

Другата ваучерна схема на агенцията е за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовия пазар. „Първият ваучер вече се реализира. Той е на стойност 50 000 лева. Това е приблизително необходимият ресурс, за да излезе една кампания на фондовата борса. Концепцията е да се подкрепят 30 компании, а за да се реализира ваучерът, изискването е в рамките на 9 месеца една компания да намери ресурс от 500 хил. лева“, обясни той.

Таков призна, че към тази схема на финансиране поне към момента няма голям интерес.

Той представи и още една програма, част от НИФ Eurostars, където също се подпомагат научно-изследователски проекти. Още един проект, по който Агенцията работи, е Support. Той ще подкрепя прилагането на устойчиви енергийни политики и подобряване координацията на дейности, свързани с изпълнение на европейските и национални цели за енергийна ефективност и ВЕИ.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.