Уроците на 11 вдъхновяващи лидери

leadership-pixabay

Как да вдъхновя другите, за да ме следват? Влиятелните лидери се борят с този въпрос от самото начало.

Онлайн изданието Entrepreneur.com обобщава историческите фигури, които са успели да променят света по някакъв начин. Вижте ги!

Мартин Лутър Кинг

Той не е просто ядосан активист, той е вдъхновил цяло едно движение благодарение на това, че е открил причина, която да принадлежи на всички участници в движението, а не на онези, които го водят.

Ким Ман-бок

В качеството си на лидери често мислим за влияние чрез убеждаване. Когато обаче залозите са високи, по-голямата част от преговорния процес се осъществява преди официалните дискусии да започнат.

Ким Ман-бок е директор на Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която през 2007 г. беше натоварена със спасяването на 21 заложници от талибаните. Преди това двама от 21-те пленници бяха убити и още две екзекуции бяха планирани.

Ким изцяло променя стратегията на преговорите и накрая успява.

Буда

Без значение колко обвиняваме медиите и социалните мрежи, че внасят напрежение в живота ни, все пак ние сами си го градим. Когато става дума за влияние, един аспект от будистката философия се прилага по един прост, но мощен начин: Буда вярва, че всеки може да се промени. Така лидерите, които вярват, че хората могат да се променят, са много по-ефективни от тези, които смятат, че това е невъзможно.

Питър Дракър

Питър Дракър е известен още като „бащата“ на модерното управление, както и със скъпо платените си съвети. Той самият обаче е споделил пред един от студентите си, че таксите, които взима, не са начин да печели пари, а защото е установил, че по този начин повече въздейства върху хората, отколкото ако ги дава безплатно.

Теодор Рузвелт

Някогашният американски президент често е цитирал една поговорка: Хората не се интересуват колко знаете, докато не разберат колко ви е грижа. Да накараме хората да следват нашата ориентация и да станат част от нашата общност започва да показва, че ни е грижа за тях. Същността на свързването между хората всъщност е в грижата.

Нелсън Мандела

Най-влиятелните лидери всъщност водят, но без да упражняват власт. Той е един такъв лидер, намерил средства за влияние дори и без да има власт, докато авторитарното "лидерство" предизвиква съпротива.

След като се научите да ръководите чрез разбирането на мотивациите и емоциите на хората, можете да окажете влияние на всеки, дори на вашия авторитарен шеф.

Макс Планк

Планк е германски теоретичен физик, според когото когато промените начина, по който гледате на нещата, нещата, които гледате, се променят. Какво означава това? Ако погледнете на една ситуация през призмата на жертвата или страха, ще изберете съобщение за атака или заплаха дори при безобидни сигнали. И обратното, ако погледнете на нещата с доверие и надежда, ще изберете и съответното съобщение.

Ако искате да повлияете положително на другите, управлявайте мислите си и съзнателно избирайте рамката ,през която виждате света.

Уинстън Чърчил

Истинските лидери знаят кога поводът изисква краткотрайност. Въпреки че Чърчил понякога използва великолепен език, когато иска да общува най-пряко и спешно, той използва най-простия и ясен език, който се оказва изключително мощен.

Ан Брадстрийт

Това е една от първите международно признати писателки от Новия свят. Тя е помагала на американските колонисти да бъдат верни на себе си, като е писала поезия, която е била истинска за нея. Американската революция се очертава от идеята, че колониите имат отделна културна идентичност от Англия. Брадстрийт е един от първите, които са изразили тази отделна идентичност.

Повечето революционни лидери не се стремят толкова да водят, колкото да измислят нова визия, за да разберат собствената си реалност.

Марк Аврелий и Катон

Това са два от най-важните римски философи, които всъщност никога не са публикували писания през живота си. Те обаче са въвели стоицизма чрез делата си.

Хелън Келър

За Хелън Келър не се говори много в учебниците, освен, че е била сляпа и глуха. Тя обаче е успяла да превърне слабостите си в силни страни. Получава бакалавърска степен, издава книги, изнася лекции по целия свят и получава медал от президента.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.