Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Четири български компании продължават в международния конкурс Chivas Venture за бизнес идеи с кауза

Четири български компании продължават в международния конкурс Chivas Venture за бизнес идеи с кауза
Miglena Ivanova

Четири български компании продължават в международния конкурс Chivas Venture за бизнес идеи с кауза, чийто награден фонд е в размер на 1 млн. щатски долара.

Те са избрани от общо 53 кандидата от България.

Тази година в надпреварата се включиха 29 държави от пет континента.

Според журито в състав технологичния и социален предприемач Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен директор на "Икономедиа", Манол Пейков - собственик на издателска къща "Жанет 45", Христо Христов – изпълнителен директор на "Нетинфо", Станислав Сираков от LAUNCHub, и Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала софт", избраните четири компании имат най-голям потенциал за успех на глобално ниво и най-добри възможности да предложат работещо решение за справяне с общовалиден световен проблем.

Компанията победител, която ще представи България на глобалния финал и ще се бори за дял от наградния фонд, ще стане ясна в рамките на специално събитие, в което участниците ще представят идеите си пред журито на конкурса. Българският финал ще се състои на 12 януари от 19:00 ч. в галерия „Сан Стефано“.

Първата компания е Checkpoint Cardio. Тя е една от малкото в света, които притежават система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. Смъртността от сърдечни заболявания е най-значимата социална болест на нашето време. Затова наблюдението и диагностиката от кардиолози в реално време, независимо къде е пациентът и къде се намира докторът, спасява хиляди човешки животи.

Телемедицинската система на Checkpoint Cardio се развива от 3 години. До момента са прегледани над 36 000 пациенти и е спасен животът на стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски държави, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

Втората компания - NASEKOMO, използва технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми. Ларвите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от диетата, например риби. Така по един напълно естествен начин екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха, и от друга - растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас.

Третата компания е AGNON, създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев. Тя разработва специален тип ракетна печка „Гамера”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко вредни емисии. Този тип печки ще позволи на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена пейка, която създава акумулиращ ефект за топлината. Отоплително тяло не замърсява въздуха и е подходящо за града. Предимствата на тази печка са, че консумира два до три пъти по-малко дърва. Подходящи за използване са екобрикетите, но и отпадната дървесина при производството на мебели. Този екоуред е както за всички, които държат да имат жив огън вкъщи, така и за възрастни хора, които живеят сами.

Четвъртата компания - JAMBA - Career for all, е онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за подбор на персонал чрез платформата се предлага на кандидатите и модул за обучения и предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн професионални обучения, адаптирани за младежи с различни
възможности. Целта му е да се повиши нивото на тяхната квалификация и да се занижат на бариерите при навлизане на пазара на труда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.