ПИБ купи „МКБ Юнионбанк”

pib

Първа инвестиционна банка е новият собственик на „МКБ Юнионбанк” ЕАД след изкупуване на 100% от акциите на дружеството от унгарската МКБ. За споразумението между двете финансови институции съобщиха от ПИБ.

Засега стойността на сделката не е известна, а придобиването ще стане факт след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи. От ПИБ отказаха допълнителен коментар за стойността и детайлите около придобиването. Не е ясно също така дали МКБ Юнионбанк ще продължи да функционира като самотоятелна финансова институция, или ще се влее в Първа инвестиционна банка.

 

„След придобиването на „МКБ Юнионбанк” ЕАД активите на Fibank ще достигнат над 8.5 милиарда лева. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа.”, се посочва в официалното съобщение на ръководството на банката.

 

Към момента ПИБ е третата по големина и активи банка в България с 8.4% пазарен дял. Банката има 10% пазарен дял при кредитите, отпуснати на бизнеса, и 15% пазарен дял при кредитните карти на населението. „МКБ Юнионбанк” ЕАД заема 15-о място в банковата система с 1.5 милиарда лева активи по данни на БНБ към 30.06.2013 г.

 

„Fibank и MKB Bank Zrt. постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни. Lazard Ltd (Международна финансово-консултантска компания) заедно с Първа финансова брокерска къща бяха водещ консултант на Fibank, а правни съветници бяха Stephenson Harwood и Цветкова, Бебов & партньори.”, уточняват още от ПИБ.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.