Над 140 млн. евро са наляти в развитие на е-управлението

pc2

Последните три правителства са изляли над 140 млн. евро за развитие на електронното управление у нас. Най-значителен обем държавни средства са изразходвани по време на управлението на Тройната коалиция (80 млн. евро), след което се нареждат кабинетът на ГЕРБ с 54 млн. евро и кабинетът Сакскобурготски с 14 млн. евро. Това показват данни на анализаторската компания CBN.

Проблемът е, че всяко правителство решава да се заеме с въпроса за електронното управление в края на мандата си, коментираха анализаторите в рамките на форума BizTech във вторник. До момента възложители на проекти за е-управление са общо 105 ведомства, които са сключили 1130 договора с 410 ИТ компании. Въпреки това, постигнатите резултати са нищожни, което според експертите се дължи основно на липсата цялостна информационна система, която да стане основа на електронното правителство.

По думите на управителя на Paraflow Николай Аврамов, съществува сериозен проблем с правилното изпълнение на обществените поръчки, тъй като доста от тях са самоцелни и по отношение на самите процедури, и на резултатите. Според Аврамов лошите резултати се дължат именно на това и анализаторите трябва да обърнат внимание на въпроса не колко са поръчките и кой ги е спечелил, а какво се случва след това.

Според Людмил Стойчев от CBN, oбемът на договорите за хардуер продължава да изостава значително и да не отговаря на технологичните изисквания на времето, а компютърната база в България остарява безалтернативно.

Като фактори, които оказват влияние върху развитието на ИКТ в България, анализаторите от CBN отчетоха и високото ниво на безработицата (12, 3 %), сериозният спад от (– 62%) в преките и чуждестранни инвестиции (ПЧИ), спадyt в търговията на дребно и строителството.

„Най-голямата индустрия в страната като оборот не са телекомите, а строителството и туризмът и затова е важно да върнем предишните си клиенти в строителния бранш и да продължаваме да развиваме туризма”, коментира Людмил Стойчев.

По думите му политическите събития от началото на годината у нас дадоха силно отражение върху технологичния бизнес. Оставката на правителството спря инвестициите в оборудването, а капиталовите разходи в момента са замразени.

Една от причините затова е липсата на министерство на технологиитем както и на бюджет. „Американците отделят по 200 долара бюджет на жител за ИКТ, но в България това не се случва, а за да развиваме ИКТ се нуждаем от ясна стратегия и визия как това да се случи”, коментира г-н Стойчев. Въпреки това съществува и положителна тенденция за развитието на ИТ в лицето на компании като Google, HP и IBM , които имат добри финансови резултати и това се вижда от финансовите им отчети и движението на индекса NASDAQ.

 

Автор: Кристина Николова

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.